Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anuntat, vineri, ca Statele Unite ale Americii se retrag din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) incheiat cu Rusia in 1987.

Retragerea americana era asteptata de mai multe luni, relateaza Ziare.com.

Ea are loc in urma unui diferend care dureaza de ani de zile - nesolutionat - cu privire la respectarea de catre Rusia a acestui document, care interzice o intreaga clasa de rachete de croaziera terestre, cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri.

Rusia respinge acuzatiile privind incalcarea tratatului.

Statele Unite isi vor suspenda obligatiile prevazute de Tratatul INF sambata, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, la Departamentul de Stat, seful diplomatiei americane, Mike Pompeo.

Rusia: Noile sanctiuni impuse...
Citeste si: Rusia: Sanctiunile UE neaga dreptul nostru de a ne apara frontierele

Daca Rusia nu revine la respectarea tratatului, acesta "se va incheia".

Oficiali americani si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca China, care nu face parte din Tratatul INF, dezvolta numeroase rachete nucleare in Asia, pe care Statele Unite nu le pot contracara, din cauza obligatiilor pe care si le-a asumat prin acest document.

Acest tratat americano-rus se afla in centrul controlului armamentului superputerilor dupa Razboiul Rece, iar renuntarea la el ar lansa o noua cursa a inarmarii nucleare, avertizeaza unii analisti.

Cum s-a dezvoltat...
Citeste si: 1997 Cum s-a dezvoltat parteneriatul strategic bilateral SUA - Romania

Sursa foto: JStone / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump critica Acordul de la Paris si invoca miscarea vestelor galbene