26 Februarie 2019

Alegeri Moldova: Socialistii obtin 31,41% dupa examinarea a peste 97% din procesele verbale



Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) a obtinut 31,41% din voturi, urmat de Blocul Electoral ACUM (Platforma DA si PAS) cu 26,06%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorala Centrala luni, la ora 07:00, dupa procesarea a 97,29% din procesele verbale, informeaza Radio Chisinau.

Totodata, pentru Partidul Democrat si-au dat votul 24,05% din alegatori, iar pentru Partidul Politic 'Sor' - 8,49%, scrie Agerpres.

Scorul electoral al celorlalti 11 concurenti electorali este sub pragul de accedere in Parlament de 6%. Astfel, Partidul Comunistilor obtine 3,8%, Partidul Politic Partidul Nostru - 2,9%, iar Partidul Liberal, obtine 1,24% din sufragii. Celelalte formatiuni au acumulat sub 1%.

Pentru prima data in Republica Moldova, cei 101 deputati sunt alesi in baza sistemului electoral mixt, o combinatie intre sistemul reprezentarii proportionale si cel majoritar.

Pentru 50 de deputati s-a votat, ca si pana acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputati sunt alesi in cadrul a 51 de circumscriptii uninominale, cate un deputat pentru fiecare circumscriptie.

La alegerile din 24 februarie, prezenta la urne a fost de peste 49% din alegatorii inscrisi pe liste sau circa 1 milion 451 mii de votanti.

Pentru prima data in istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales in baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune ca 50 de deputati sunt alesi intr-o circumscriptie electorala nationala in baza listelor de candidati si 51 de deputati in circumscriptii uninominale, din randul candidatilor independenti sau a celor desemnati de catre partidele politice. In circumscriptia electorala nationala si-au depus liste de candidat 15 formatiuni politice, in timp ce in circumscriptiile electorale uninominale au fost inregistrati 321 de concurenti electorali, dintre care 57 de candidati la functia de deputat sunt independenti, iar 264 candideaza din partea unei formatiuni politice.

Tot in premiera pentru Republica Moldova, autoritatile nationale au decis ca "agitatia electorala" sa poata avea loc inclusiv in ziua alegerilor parlamentare.

In paralel cu alegerile parlamentare, in Republica Moldova va avea loc si un referendum republican consultativ in cadrul caruia electoratul este chemat sa isi exprime punctul de vedere fata de reducerea numarului de parlamentari si fata de introducerea unei modalitati de retragere a mandatului unui parlamentar. Cele doua intrebari inscrise pe buletinul de vot pentru referendum sunt: "Sunteti pentru reducerea numarului deputatilor din Parlament de la 101 la 61?" si "Sunteti pentru ca poporul sa poata revoca (demite) deputatii din functie daca nu isi indeplinesc corespunzator obligatiile lor?".



Citeste si