Comisia LIBE a votat pentru Laura Codruta Kovesi la sefia Parchetului European. Procedura de vot s-a modificat pe ultima suta de metri

Comisia pentru libertati civile (LIBE) din Parlamentul European s-a reunit miercuri pentru a vota candidatul care va fi sustinut pentru sefia Parchetului European, dupa ce cei trei - Laura Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert si Andres Ritter - au fost audiati marti. Cu putin timp inaintea votului programat la ora 12:00, modalitatea de vot s-a schimbat, scrie Ziare.com. Later edit: Kovesi a castigat si votul din LIBE.

Later edit: Laura Codruta Kovesi a obtinut 26 voturi miercuri in comisia pentru libertati civile si justitie (LIBE) a Parlamentului European, clasandu-se pe locul intai pentru ocuparea pozitiei de procuror-sef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franta) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obtinut un singur vot.

Votul a fost schimbat pe ultima suta de metri si a fost secret cu buletine. Din comisia de numarare a voturilor au facut parte Monica Macovei si Maria Grapini.

Astfel, in loc sa se voteze pentru fiecare candidat in parte, s-a revenit la un singur vot, pentru un singur candidat.

De altfel, aceasta a fost procedura si in Comisia CONT, unde s-a votat insa cu buletine de vot (din hartie), in LIBE votandu-se electronic, tip secret ballots.

Citeste si:
Cat de sigura mai e alegerea lui Kovesi ca procuror-sef european?
The Sunday Times: Alegerea...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Aceste modificari sunt expresia clara a negocierilor care se poarta in Parlamentul European. Marti seara, imediat dupa audierea celor trei candidati la functia de sef al Parchetului European, membrii LIBE au fost anuntati ca s-a schimbat procedura de votare, dupa un algoritm mai complicat.

Astfel, la propunerea presedintelui LIBE, socialistul spaniol Claudio Moraes care a fost zilele tercute la Bucuresti, fiecare membru ar fi urmat sa voteze pentru fiecare candidat in parte, votul fiind electronic si secret. Altfel spus, nu se mai vota o singura data, pe lista comuna, asumand o optiune sau alta, ci pentru fiecare candidat in parte se repeta procedura.

Se exprima voturi pozitive, negative sau abtineri, dar doar voturile pozitive sunt numarate si conteaza.

Ordinea voturilor va fi aceeasi ca in cazul audierii de marti seara, candidatura lui Kovesi fiind ultima care va fi supusa scrutinului.

Citeste si:
Edward Snowden va fi audiat de Parlamentul European
Edward Snowden va fi audiat...

In final, e declarat castigator cel care ia cele mai multe voturi pozitive.

Procedura de vot s-a modificat de mai multe ori, dupa ce, marti, s-a luat decizia sa voteze toti membrii LIBE, nu doar coordonatorii de grup, ceea ce ar putea fi in dezavantajul candidatului roman, daca ne amintim ca PPE, de pilda, a anuntat ca o sustine pe Kovesi, dar FIDESZ, partid din familia popularilor, a anuntat, la randul lui, ca nu o va vota pe aceasta.

Oricum ar fi, votul secret de azi modifica radical toate calculele politice facute de grupurile parlamentare.

Comisia pentru libertati civile (LIBE) din Parlamentul European se reuneste miercuri pentru a vota candidatul care va fi sustinut pentru sefia Parchetului European, dupa ce cei trei - Laura Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert si Andres Ritter - au fost audiati marti.

Citeste si:
NEWS ALERT | DIICOT: Dosarul Black Cube a fost finalizat
NEWS ALERT | DIICOT: Dosarul...

Sedinta incepe la ora 10:00 (ora Romaniei) si votul va fi dat la ora 12:00 (ora Romaniei) . Decizia vine dupa ce Comisia pentru Control Bugetar (CONT) deja a hotarat, marti seara, ca Kovesi e cel mai potrivit candidat pentru post.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri