In Austria vor fi convocate alegeri legislative anticipate, a anuntat sambata cancelarul conservator Sebastian Kurz, dupa destramarea coalitiei de guvernare formate din conservatori si extrema-dreapta in urma demisiei vicecancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o inregistrare cu camera ascunsa in care acesta accepta finantare pentru partidul sau din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus, relateaza agentiile Reuters si EFE, noteaza Agerpres.

''I-am propus presedintelui (Alexander Van der Bellen) convocarea alegerilor anticipate cat mai curand posibil'', a anuntat Sebastian Kurz in fata presei. ''Prea mult este prea mult'', a mai spus el, amintind de mai multe scandaluri in care a fost implicata formatiunea de extrema-dreapta Partidul Libertatii (FPOe), cu care formatiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare dupa alegerile din 2017. Kurz a pus acum capat coalitiei dintre aceste doua partide.

Presedintele Van der Bellen a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, apreciind chiar ca acestea sunt necesare in noul context politic. Dupa declaratia cancelarului Kurz a aparut si el in fata presei, afirmand ca ei vor discuta duminica pasii urmatori. Data alegerilor nu este inca stabilita, o varianta vehiculata neoficial fiind jumatatea lunii septembrie.

Social-democratii, ajunsi in opozitie dupa alegerile legislative din 2017, au anuntat la randul lor ca sustin convocarea anticipatelor.

Scandalul a izbucnit vineri dupa-amiaza, cand publicatiile germane Der Spiegel si Suddeutsche Zeitung au difuzat o inregistrare video facuta cu camera ascunsa intr-o pensiune din Ibiza in iulie 2017.

Imaginile il arata pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde ca este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac ii promite acesteia contracte publice in schimbul unui ajutor financiar pentru formatiunea sa inaintea alegerilor legislative ce urmau sa se desfasoare cateva luni mai tarziu. Mai mult, Strache ii sugereaza interlocutoarei sale achizitia celui mai influent cotidian austriac si inlocuirea unor ziaristi cu altii mai apropiati de FPOe.

Strache si-a dat sambata demisia din postul de vice-cancelar si din cel de presedinte al FPOe, dar a acuzat ''o campanie de dezinformare'' impotriva sa. Insa el a admis ca a cazut cu naivitate in capcana intinsa de niste ''agenti provocatori'' care l-au invitat la o intalnire ''stropita cu alcool'' intr-o vila in care acestia instalasera microfoane si camere ascunse.

Sursa foto: CHRISTIAN BRUNA | AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri