Italia, dupa alegeri: Berlusconi vrea coalitie cu adversarii. Urmeaza impasul politic?

Silvio Berlusconi, liderul coalitiei de centru-dreapta din Italia, a sugerat ca ar putea forma un guvern cu fortele de centru-stanga, conduse de principalul sau adversar, Pier Luigi Bersani, in contextul impasului politic rezultat dupa alegeri, scrie Corriere della Sera, citat de Mediafax.

"Trebuie sa ne gandim la binele Italiei", a declarat Berlusconi la postul Canale 5.

"Organizarea de noi alegeri nu ar fi utila in aceasta situatie, trebuie sa ne pregatim toti sa facem unele sacrificii. Cred ca Italia nu poate ramane neguvernabila", a spus Berlusconi.

Fostul premier de centru-dreapta a exclus posibilitatea unui acord cu tehnocratul Mario Monti: "Prin aplicarea unor politici de austeritate, Monti a plasat Italia intr-o situatie periculoasa, pe o spirala negativa care a condus la cresterea datoriei externe si la inchiderea a o mie de locuri de munca zilnic", a adaugat Berlusconi.

Alegerile parlamentare din Italia nu au avut un rezultat clar, coalitia de centru-stanga obtinand majoritatea in Camera Deputatilor, in timp ce in Senat nu exista o majoritate clara. Pe locul doi se claseaza coalitia de centru-dreapta, urmata de miscarea populista Cinci Stele, a fostului comic Beppe Grillo.

Cuvantul zilei in Italia: ingrijorare

Presa italiana isi exprima marti, in mod unanim, ingrijorarea fata de impasul politic provocat de lipsa unei majoritati in Senat, la o zi dupa alegerile legislative, titrand "Grillo inregistreaza un boom", "Parlament blocat" sau "Italia neguvernabila", relateaza AFP.

Cel mai important ziar din peninsula, Il Corriere della Sera, vorbeste despre un "vot-soc" si un Parlament "fara majoritate", deoarece, desi coalitiile de centru si de stanga au obtinut o victorie la limita in Camera Deputatilor in fata coalitiei de dreapta a lui Berlusconi, acestea se afla foarte de parte (cu 113 mandate) de o majoritate absoluta (de 158 de mandate) in Senat.

Intr-un editorial, acest ziar de centru-dreapta subliniaza ca succesul Miscarii Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo, care si-a adjudecat un sfert dintre voturi si care se afla la originea acestei rasturnari, corespunde unei "victorii a unei Italii eurosceptice fata de politica de austeritate economica".

La Repubblica scrie despre o "Italie neguvernabila", evocand "revenirea puternica a lui Berlusconi", prezentat ca "terminat" dupa plecarea sa de la guvernare, in noiembrie 2011, si "esecul lui Monti", care s-a lansat in politica la sfarsitul lui decembrie, la conducerea unei miscari ambitioase a unui "nou centru".

"In ruine subzista un Parlament dificil de guvernat si un electorat foarte inflamabil", apreciaza ziarul intr-un editorial publicat pe prima pagina.
Editorialistul subliniaza "gustul amar al unei victorii cu o valoare cvasi-simbolica a stangii, obtinuta multumita unei maini de voturi, dar care nu este autosuficienta in Senat, chiar si cu sustinerea inutila a lui Monti".

In opinia La Repubblica, "populismele sunt cele care au prevalat, si anume fortele care au mizat pe furia sociala ce s-a defulat pe Europa si impozite, (pe) cererea unei rupturi institutionale ce a atacat vechea «clasa politica» sau noua elita tehnocratica".

"Italia reala si-a exprimat intreaga nemultumire"

La Stampa, care evoca "un Parlament blocat", titreaza in editorial despre "datoria optiunii curajoase".

"Italia reala si-a exprimat intreaga nemultumire. Odata cu acest vot, se aud vocile si povestile celor care nu gasesc un loc de munca, (celor carora) nu le ajunge pensia pana la sfarsitul lunii, (celor care) se gandesc ca nu au un viitor si fug in strainatate, dar si ale celor care au perceput noile impozite ca pe afront insuportabil", apreciaza directorul Mauro Calabresi.

In opinia sa, "a existat din partea Guvernului si partidului o subevaluare a impactului social al politicilor de austeritate".

Acum, "pentru a lipi cioburile la loc, va fi nevoie de curaj, (de) spirit de sacrificiu si (de) intelepciune", preconizeaza el.

In opinia lui Mauro Calabresi, "este posibil si va fi necesar sa se gaseasca convergente intre partidele traditionale si noii parlamentari (din cadrul miscarii lui Grillo) Cinci Stele. Ei trebuie sa fie tratati ca o resursa, nu ca inamici".

Cotidianul de stanga Il Fatto Quotidiano prevede, la randul sau, ca presedintele Napolitano ar putea sa "promoveze un Guvern de larga coalitie PD (de stanga, condus de Bersani)-PdL (Berlusconi)-centru (Monti)".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri