Ministrii apararii ai Germaniei, Frantei si Spaniei au semnat luni un acord-cadru pentru construirea noului avion de lupta european al viitorului, proiect etalon al apararii europene, prevazut sa devina operational in 2040, transmite Ageerpres.

Presedintele francez Emmanuel Macron, unul din cei mai ferventi promotori ai proiectului, a asistat luni, in cadrul salonului aeronautic deschis la Le Bourget, langa Paris, la dezvelirea unei impunatoare machete, la scara 1:1, a avionului aflat in centrul proiectului unui 'sistem de lupta aerian al viitorului' (SCAF).

Ministrul francez Florence Parly si omologii sai german, Ursula Von der Leyen, si spaniol, Margarita Robles, au semnat, la standul companiei Dassault, acordul-cadru care 'va structura relatiile dintre cele trei tari pentru proiectul SCAF', destinat sa inlocuiasca aparatele actual Rafale si Eurofighter la orizontul lui 2040.

Acordul-cadru se refera la organizarea si structurile de management ale proiectului.

Ministrul german, citat de dpa, a descris evenimentul de luni drept 'o zi mare pentru uniunea de aparare europeana'.

Semnarea acordului marcheaza intrarea oficiala a Spaniei in acest proiect, potential mar de discordie intre Uniunea Europeana si SUA, preocupate sa-si vanda in Europa produsele militare.

SCAF cuprinde un avion de lupta de noua generatie, precum si un sistem integrat de control al dronelor si satelitilor.

Expertii tehnici estimeaza ca dezvoltarea SCAF va costa in jur de 8 miliarde de euro, in timp ce achizitiile si operarea sistemului ar putea ajunge la 100 miliarde de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri