Presedintele american Donald Trump a declarat sambata ca el si omologul sau chinez, Xi Jinping, au fost de acord ca Statele Unite sa se abtina deocamdata de la impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru bunurile din China, in timp ce statul asiatic va achizitiona mai multe produse agricole americane, transmite Reuters.

"Noi vom opri introducerea taxelor vamale si ei vor cumpara produse agricole", a afirmat Trump la o conferinta de presa, dupa summitul G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente), care a avut loc in perioada 28-29 iunie in Japonia, conform Agerpres.ro.

De asemenea, presedintele Trump a precizat ca ii va permite companiei Huawei sa cumpere produse de la furnizorii americani, conform BBC.

Acordul dintre primele economii ale lumii este unul important, deoarece razboiul comercial provoaca pagube de miliarde de dolari companiilor, afecteaza lanturile globale de aprovizionare si ingrijoreaza pietele financiare.

Luna trecuta, presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o lista de produse chineze in valoare de 200 de miliarde de dolari. De asemenea, Trump a criticat China pentru ca isi devalorizeaza moneda si a declarat ca trebuie luate masuri, deoarece astfel se creeaza conditii de concurenta inechitabile.

Citeste si:
Coronavirus: A doua zi cu zero cazuri locale în China
Coronavirus: A doua zi cu...

Administratia vamala americana a inceput sa perceapa tarife mai mari, de 25%, pentru multe produse chineze care au ajuns la 1 iunie in porturile americane, o decizie care intensifica razboiul comercial intre primele doua economii ale lumii si a declansat masuri retaliatorii din partea Beijingului.

Tarifele majorate afecteaza o gama larga de produse de consum si componente intermediare provenite din China, inclusiv modemuri si routere de Internet, circuite imprimate, mobila, aspiratoare si corpuri de iluminat.

Tot la 1 iunie, China a introdus tarife vamale suplimentare pentru produse americane in valoare de 60 de miliarde dolari, ca reactie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Ministerul chinez de Finante a informat ca, incepand cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind intre 5% si 25% pentru un numar de 5.140 de produse americane. Noile masuri ale Beijingului vizeaza in special produsele cosmetice, articolele de bucatarie sau sport, dar si prezervativele sau jucariile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

Citeste si:
Trump a adoptat legea prin care Statele Unite accelerează producția...
COVID-19 | Trump a adoptat...
Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
MAE a cerut Ungariei deschiderea mai multor puncte de trecere la frontieră
Setari Cookie-uri