China intentioneaza sa impuna tarife vamale suplimentare pentru produse americane in valoare de 60 de miliarde dolari, a anuntat luni Ministerul chinez de Finante, ca reactie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Mai mult decat atat, in piata au aparut informatii potrivit carora China ar putea sa renunte la achizitia produselor agricole din SUA si chiar sa inceapa sa vanda masiv titluri de stat americane. Informatiile au dus la scaderi semnificative pe bursele din intreaga lume.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul chinez de Finante a precizat ca, incepand cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale variind intre 5% si 25% pentru un numar de 5.140 de produse americane.

Masura autoritatilor chineze vine la cateva ore dupa ce presedintele american Donald Trump a avertizat Beijingul sa nu reactioneze la ultimele tarife vamale impuse de SUA, subliniind ca escaladarea razboiului comercial intre Beijing si Washington "nu ar face decat sa inrautateasca lucrurile".

“Este o escaladare serioasa a conflictului iar in momentul de fata avem de a face cu un razboi comercial. Se pare ca autoritatile din China sunt pregatite sa raspunda cu aceeasi moneda masurilor adoptate de SUA. Totusi, presupunem ca dupa aceste certuri – care sunt mai degraba o chestiune de imagine – ar trebui sa vedem reluarea negocierilor intre cele doua tabere. Daca vor putea sau nu sa ajunga la un acord este o alta discutie – negocierile ar putea sa dureze pana in 2020 fara obtinerea unui rezultat clar”, comenteaza Neil Wilson, chief market analyst in cadrul companiei de servicii financiare Markets.com.

Razboiul comercial dintre SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-a agravat vineri dupa ce Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China in valoare de 200 de miliarde de dolari.

SUA cer o reducere a uriasului lor deficit comercial fata de China (378 miliarde de dolari in 2018), 'modificari structurale', precum incetarea transferurilor fortate de tehnologie, protectia drepturilor de proprietate intelectuala si renuntarea la subventionarea companiilor de stat chineze.

Luni, la ora 17:00, Bursa de la New York scadea cu 2% pe indicele S&P 500. Evolutia era reflectata si pe bursele din Europa, acolo unde indicele german DAX pierdea 1,3%, iar indicele francez CAC 40 scadea cu 1,1%.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET scadea cu 1,5%, actiunile Petrom si BRD aflandu-se in topul scaderilor, cu minusuri de 2,8%, respectiv 2,5%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri