Diaspora romaneasca este a cincea cea mai numeroasa diaspora din lume, raportat la numarul total al populatiei, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al Romaniei.

Raportul compara doua seturi de date, unul din 2001/2002 si celalalt din 2015/2016. In intervalul cuprins intre cele doua perioade comparate, numarul emigrantilor romani a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane la 3,4 milioane.

In 2015 – 2016, cel putin 17% din totalul populatiei nascute in Romania traia in tarile membre OECD.

Italia este tara predilecta pentru emigratia romaneasca, 1 din 3 romani din diaspora locuind acolo (peste 1 milion), urmata de Germania (680.000) si Spania (573.000). Cele trei tari sunt gazda a 93% din diaspora romaneasca. Aproximativ 90% dintre romanii plecati in afara granitelor se afla in Europa.

Cei mai multi emigranti romani au locuri de munca necalificate, iar jumatate dintre romanii cu studii universitare plecati in strainatate au locuri de munca ce nu cer specializare. Cei mai multi romani cu studii universitare se afla in Canada (77%) si Statele Unite (54%). La polul opus se afla Italia (7% romani cu studii superioare), Germania si Spania (ambele cu aproximativ 17%).

Citeste si:
Cati alegatori s-au inregistrat pentru votul in strainatate
Cati alegatori s-au...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Macron: Italia merita lideri care se ridica la importanta functiei