Cei cinci specialisti de la centrul nuclear rus din Sarov, de langa Nijni Novgorod, care au murit dupa o explozia de joi in timpul testarii unei rachete vor fi recomandati pentru a fi decorati, a anuntat directorul centrului Valentin Kostyukov, in timpul unui discurs tinut la o televiziune locala, relateaza Tass.

”Moartea angajatilor nostri este o pierdere amara pentru centrul nuclear si pentru corporatia de stat Rosatom. Cercetatorii sunt eroi nationali. Erau elita centrului nuclear federal rus si uneori conduceau teste in conditii extrem de dificile”, a spus directorul. Cei cinci specialisti au fost recomandati pentru a primi decoratii de stat, a spus el.

Kostyukov i-a numit pe specialistii care au murit in acceident: Alexey Vyushin, Yevgeny Koratayev, Vyacheslave Lipshev, Sergey Pichugin si Vladislav Yanovsky, scrie Hotnews.

A fost declarat doliu in oras, baza Centrul Nuclear Federal al Institutului de Cercetare in Fizica Experimentala , de deuminica de la ora 13.00 ora Moscovei pana la finele zilei de luni.

Ce informatii au oferit initial autoritatile din Rusia

Accidentul a avut loc la o baza militara de testare a rachetelor de langa Severodvinsk, in regiunea Arkhangelsk, in extremul nord, pe 8 august.

Ministerul Apararii a spus initial ca, in timpul testarii unui "motor de racheta cu propulsor lichid", doi "specialisti au murit in urma ranilor" si alte sase persoane au fost ranite. "Nu exista contaminare radioactiva, nivelele sunt normale", a adaugat armata rusa, la fel ca si un purtator de cuvant al guvernatorului regiunii Arhanghelsk.

Doua ore mai tarziu, insa, primaria orasului Severodvinsk, situat in apropiere, a anuntat ca senzorii au "inregistrat o scurta crestere a radioactivitatii" la ora 11,50 (08,50 GMT).

"Aceasta radioactivitate a revenit acum la normal", a adaugat primaria, intr-un comunicat. Potrivit sursei citate, la ora locala 14,00 (11,00 GMT), doza de radioactivitate nu depasea 0,11 microsievert pe ora, limita de expunere fiind de 0,6 microsievert pe ora.

Primaria nu a precizat pana la ce nivel a urcat radioactivitatea.

Dupa doua zile de tacere, Rusia a recunoscut sambata ca explozia care a avut loc joi la o baza de lansare de rachete in Marele Nord a avut un caracter nuclear, revizuind totodata in crestere bilantul, la cinci morti.

Un responsabil local al apararii civile, Valentin Magomedov, a declarat pentru agentia de presa TASS ca nivelul radiatiilor a urcat pana la 2.0 microsievert pe ora timp de 30 de minute, limita reglementata de expunere fiind de 0,6 microsievert pe ora.

Sambata, Greenpeace Rusia a publicat o scrisoare a unor angajati ai centrului de cercetari nucleare care ofera aceeasi cifra, dar care afirma ca radiatiile au durat cel putin o ora, fara ca acest lucru sa reprezint un risc pentru sanatate, potrivit acestor responsabili.

Locuitorii din Severodvinsk s-au grabit vineri sa cumpere stocuri de iod si alte produse care contin iod din farmacii.

Sursa foto: Digi24.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri