Donald Trump vrea sa cumpere Groenlanda

Presedintele american Donald Trump si-a intrebat in mai multe randuri consilierii daca este posibil ca Statele Unite sa cumpere Groenlanda de la guvernul danez, iar biroul consilierului de la Casa Alba a analizat aceasta posibilitate, potrivit CNN.

In Groenlanda, un teritoriu autonom danez, se afla Baza Aeriana Thule, baza americana cea mai nordica, situata la circa 770 de mile deasupra Cercului Polar, care a fost construita in 1951.

Radarul si echipamentul de ascultare includ un sistem de avertizare timpurie pentru rachete balistice, care poate avertiza despre venirea unor rachete balistice intercontinentale si care poate receptiona informatii de la mii de mile in interiorul teritoriului rus.

Consilierii si-au exprimat atat asteptarile cat si rezervele fata de interesul inca neclar al presedintelui in aceasta problema si au intrebat despre potentialul militar si cel in domeniul cercetarilor avut de insula.

Ei s-au referit la cei din afara administratiei care ar dori achizitia Groenlandei ca o eventuala mostenire lasata de Trump, similara cu cea a lui Dwight Eisenhower in cazul Alaskai.

Citeste si:
Trump a sugerat că Biden a consumat droguri înaintea dezbaterilor...
Donald Trump a sugerat că Joe...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Tentativa lui Trump nu este primul efort american de a cumpara Groenlanda. Desi presedintele Harry Truman a respins intrebarile despre urmarirea unui control in regiune, Statele Unite ar fi incercat sa cumpere Groenlanda in 1946, iar in 1987 secretarul de Stat


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri