Canada se opune revenirii la formula G8 prin reprimirea Rusiei

Canada se opune unei reveniri la formula G8 prin reprimirea Rusiei, atat timp cat Moscova nu va elibera teritoriile din estul Ucrainei pe care le-a anexat, a declarat joi sefa diplomatiei canadiene Chrystia Freeland, informeaza AFP si Reuters.

"Incalcarea dreptului international de catre Rusia prin invadarea Crimeii si anexarea Donbasului si sustinerea in continuare a razboiului (in aceasta regiune din estul Ucrainei) nu le lasa alta alegere, de aceea este exclusa" din grupul celor mai industrializate 8 tari, a declarat ministrul canadian al afacerilor externe in cadrul unei conferinte de presa, conform Agerpres.ro.

"Nu sustinem ideea ca Rusia sa fie re-invitata", a declarat presei o sursa a guvernului de la Ottawa.

Sefa diplomatiei canadiene a facut aceasta declaratie in ajunul plecarii premierului Justin Trudeau la Biarritz (in sud-vestul Frantei), unde la sfarsitul acestei saptamani are loc summitul G7 (Germania, Canada, SUA, Franta, Italia, Japonia si Regatul Unit).

O opozanta inversunata a regimului lui Vladimir Putin, Chrystia Freeland a lasat insa deschisa usa unei eventuale reabilitari.

Citeste si:
Angela Merkel: Rusia nu poate reveni in G8 pana nu respecta...
Angela Merkel: Rusia nu poate...

"Toata lumea va fi foarte foarte fericita sa invite Rusia sa fie din nou membra a G7, odata ce va parasi Crimeea si Donbasul, este foarte simplu" a afirmat oficialul canadian.

Pozitia exprimata de Canada se alatura celei facute publice miercuri de Franta, cand presedintele Emmanuel Macron a apreciat drept "pertinent ca in viitor Rusia sa se poata alatura G8", cu conditia ca "o solutie sa fie gasita in legatura cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri