Amazon: In fata presiunii globale, presedintele Jair Bolsonaro ia in calcul trimiterea armatei pentru a stinge incendiile

Pe fondul unei condamnari tot mai mari la nivel mondial, presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat vineri ca ar putea mobiliza armata pentru a ajuta la stingerea unui numar record de incendii care se raspandesc in padurea amazoniana, informeaza Reuters.

Dupa ce mai intai a sustinut ca incendiile sunt naturale, Bolsonaro a acuzat apoi, fara sa aduca dovezi, organizatiile neguvernamentale ca fiind la originea producerii lor. Vineri insa, seful statului brazilian a anuntat ca ii va convoca pe principalii ministri ai cabinetului pentru a identifica o reactie adecvata, scrie Agerpres.

Intrebat de reporteri daca ar mobiliza armata, el a raspuns ca "este de asteptat" sa se intample acest lucru. Ministrul agriculturii, Tereza Cristina Dias, a insistat ca Brazilia "are grija" de Amazon si ca ingrijorarea internationala cu privire la incendii ar trebui sa se domoleasca.

"Stirile sunt ingrijoratoare, dar cred ca trebuie sa scadem temperatura. Amazonul este important, Brazilia stie asta, iar Brazilia are grija de Amazon", a declarat Dias. Incendiile de paduri din Amazonul brazilian, care reprezinta mai mult de jumatate din cea mai mare padure tropicala a lumii, au crescut in acest an cu 83%, conform datelor guvernamentale, distrugand intinderi vaste ale unui ecosistem vital pentru combaterea schimbarilor climatice globale.

Agentia guvernamentala INPE a inregistrat 72.843 incendii, cel mai mare numar de la inceperea consemnarii acestora in 2013. Numai in ultima saptamana satelitii au depistat peste 9.500 de incendii. Desi incendiile sunt un fenomen normal si se intampla cu regularitate in perioada secetoasa a sezonului uscat, ecologistii dau vina pe zelul fermierilor care urmaresc sa elibereze terenuri pentru pasuni.

Citeste si:
Ministrul Educaţiei din Brazilia: Tinerii fără credinţă sunt zombi...
Ministrul Educaţiei din...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Reuters noteaza ca este posibil ca fermierii sa fi avut parte de cel putin o incurajare tacita din partea presedintelui de dreapta al tarii, care a preluat puterea in ianuarie. Jair Bolsonaro a sustinut in repetate randuri ca Brazilia ar trebui sa deschida Amazonul pentru interesele de afaceri, care sa permita companiilor miniere, agricole si exploatarilor forestiere sa utilizeze resursele sale naturale.

Joi, Jair Bolsonaro a recunoscut pentru prima data ca in spatele unora din incendii s-ar putea afla fermieri. Pe masura ce incendiile s-au raspandit, presiunea din exterior a continuat sa creasca, atat din partea liderilor politici cat si a activistilor de mediu. Vineri, cateva sute de activisti au protestat in fata ambasadelor braziliene din Paris si Londra.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri