Emanuel Macron: Liderii din G7 au convenit sa ajute ''cat mai repede tarile lovite'' de incendiile din Amazonia

Tarile din grupul celor puternic industrializate (G7) au convenit "sa ajute cat mai repede posibil tarile lovite" de incendiile ce s-au extins in ultimele zile in jungla amazoniana, a anuntat duminica presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a carui tara gazduieste summitul G7 la Biarritz.

"Exista o reala convergenta pentru a spune 'ne-am pus cu totii de acord sa ajutam cat mai repede posibil tarile lovite de aceste incendii'", a declarat presedintele francez, potrivit Agerpres. In fata apelurilor la ajutor, lansate in special de Columbia, "trebuie sa ne aratam prezenti", a adaugat Macron, care a criticat vineri "lipsa de actiune" a presedintelui brazilian Jair Bolsonaro in fata acestui dezastru ecologic.

Imaginile cu "plamanul planetei" in flacari au suscitat o emotie la nivel mondial si au propulsat acest subiect in centrul discutiilor in G7, in pofida reticentelor initiale ale Braziliei, care nu este prezenta la summitul de la Biarritz.

Emmanuel Macron a anuntat duminica existenta unor contacte in curs "cu toate tarile Amazoniei (...) pentru a finaliza angajamente foarte concrete asupra mijloacelor tehnice si financiare". "Suntem pe cale sa convenim asupra unui mecanism de mobilizare internationala pentru a putea ajuta intr-un mod mai eficace aceste tari", a precizat seful statului francez.

In ceea ce priveste problema pe termen mai lung privind reimpadurirea Amazoniei, "au fost exprimate mai multe sensibilitati" la masa de discutii, a adaugat Emmanuel Macron, subliniind atasamentul tarilor vizate fata de suveranitatea nationala.

Citeste si:
Erdogan îl avertizează pe Macron să nu caute ceartă cu Turcia
Recep Erdogan îl avertizează...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

"Insa miza Amazoniei atat pentru aceste tari, cat si pentru comunitatea internationala, este aceea - in termeni de biodiversitate, oxigen, lupta impotriva incalzirii climatice - incat trebuie sa demaram aceasta reimpadurire", a pledat presedintele francez.

Aceasta criza de mediu ameninta sa torpileze si acordul comercial UE-Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay si Paraguay), semnat la sfarsitul lui iunie, dupa 20 de ani de tratative. Acuzandu-l pe Bolsonaro ca "a mintit" cu privire la angajamentele sale in privinta mediului, Parisul a anuntat ca, in aceste conditii, se opune tratatului.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri