Esti director financiar sau antreprenor interesat de fiscalitate? Participa la conferinta “Fiscal 2013” organizata de wall-street.ro miercuri, 3 aprilie. Pentru a participa, tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul disponibil aici. Participarea este GRATUITA.

"Bulgaria si Lituania probabil ca au acordat mai putine credite mari firmelor, in comparatie cu sectorul bancar romanesc care a acordat mai multe imprumuturi mici catre multe gospodarii. De aceea, Bulgaria si Lituania sunt peste noi in ceea ce priveste volumul creditelor ca procent din PIB, la un numar echivalent de angajati in acest sector", a remarcat Lazea.

Economistul sef al BNR puncteaza ca acest focus pe retail este una dintre greselile tactice pe care bancile le-au facut la capitolul creditare.

Lazea a facut o prezentare cu privire la potentialul de crestere a creditarii in Romania, precizand ca declaratiile sunt puncte de vedere personale si nu reprezinta vocea BNR.

El a atras atentia ca, la o prima vedere si din perspectiva macro, in Romania este suficient loc pentru creditare, insa "de multe ori ceea ce se vede la nivel macroeconomic nu isi gaseste contrapondere la nivel micro".

"Suntem pe ultimele trei locuri in UE la capitolul personalul din sectorul de intermedieri financiare (segment la care Eurostat include si piata de capital, dar exclude asigurarile)", a subliniat Valentin Lazea, ceea ce ne ofera sperante sa mai creasca.

Insa, factori obiectivi, exogeni bancilor, si factori subiectivi trag in jos creditarea.

In ceea ce priveste limitarile obiective, Lazea (foto) a vorbit despre faptul ca o treime din populatia Romaniei traieste in mediul rural si "de abia isi duc zilele". Ca urmare, acesti oameni sunt nebancabili.

In plus, chiar si cei de la orase sunt saraci, venitul disponibil fiind sub media europeana. Astfel, Romania arata bine la capitolul datorie privata, 70-75% din PIB (cu mult sub alte tari) si la ponderea datoriilor in PIB, insa in ceea ce priveste ponderea datoriilor din venitul disponibil ne situam la media UE, iar la serviciul datoriei gospodariilor tot raportat la venitul disponibil stam cel mai prost dintre tarile membre ale UE.

Totodata, exista si factori subiectivi care descurajeaza creditarea, printre acestia numarandu-se inclinatia firmelor spre a nu declara profituri sau plata la negru a unei parti din veniturile salariale.