Romania are nevoie de "o masa critica de ingineri", de un sistem educational orientat catre activitatea economica, precum si de povesti de succes dupa modelul Dacia si in alte sectoare pentru a avansa in procesul de convergenta economica cu UE, a declarat un analist al Erste Group.

Romania se afla inca intr-o faza in care dezvoltarea economica este alimentata de imbunatatirea eficientei productiei, insa are potential pentru a recupera decalajele fata de alte state mai avansate, precum Ungaria, Cehia si Slovacia, pentru a face tranzitia in urmatorii ani la o dezvoltare economica bazata pe educatie si inovatie.

"Vestea buna este ca Romania are foarte mult potential pentru recuperarea decalajelor. Cat de repede va face acest lucru depinde de politicile interne pentru cresterea eficientei in industrie si pe termen lung de sectorul cercetare-dezvoltare si invatamantul superior", a declarat, intr-o discutie cu jurnalistii, Birgit Niessner, analist-sef CEE Macro Research, Erste Group, citat de Mediafax.

Evolutia Romaniei si a altor state din regiune depinde insa si de contextul extern, de revenirea statelor din zona euro, a aratat Niessner.

Procesul de convergenta economica nu este garantat, iar politicienii, atat cei romani, cat si cei de la nivel UE trebuie sa acorde importanta necesara inovatiei, considera analistul. De asemenea, fondurile europene pot asigura, in contextul investitiilor straine directe mai slabe, sustinerea necesara pentru iesirea din stagnare economica.

"Viziunea politica este importanta, dar o mare parte a efortului poate si trebuie sa vina din partea populatiei: chestiunile relevante sunt alegerea studiilor tehnice si economice - in general absolvirea studiilor superioare - spiritul antreprenorial si cultura, evitarea emigrarii specialistilor, iar cel mai bine ar fi daca romanii cu calificare inalta ar reveni in tara si si-ar folosi cunostintele in companiile din Romania", a spus analistul Erste.

Romania va incepe in urmatorul deceniu procesul de tranzitie catre faza de dezvoltare economica bazata pe inovatie, insa are nevoie de povesti de succes precum Dacia.

"Vad Romania devenind inovatoare in urmatorii zece ani daca povesti de succes precum Dacia pot fi repetate in alte sectoare (ale economiei, n.r.). (...) Dacia este reteta succesului. Europa este unica in sensul ca intre economiile dezvoltate si cele emergente se dezvolta legaturi sofisticate de productie si comerciale. In alte regiuni ale lumii sunt transferate doar liniile de asamblare simpla si productia de nivel scazut catre tarile emergente, in timp ce in Europa Centrala si de Est, investitorii straini au adus tehnologie noua", a declarat Niessner.

Romania are nevoie de mai multe persoane cu studii superioare, insa in linie cu nevoile companiilor locale.

De asemenea, ar fi necesara o cooperare mai buna intre firmele private, activitatea de cercetare si universitati.

"Cred ca fara o masa critica de ingineri, Romania nu va avansa", a spus Niessner.

Intre tarile din Europa Centrala si de Est analizate de Erste, Cehia, Slovacia si Polonia sunt primele in privinta competitivitatii si cunoasterii, cu Ungaria in urma acestora.

Romania si Serbia se afla "pe acelasi drum" noteaza Erste, dar mai au inca de imbunatatit eficienta inainte de a deveni economii bazate pe inovatie. Croatia trebuie sa devina mai competitiva pentru a-si pastra nivelul relativ ridicat al veniturilor, in timp ce Turcia trebuie sa faca trecerea la o economie bazata mai mult pe cunoastere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ProTv a fost vandut. Compania mama, cumparata de un miliardar ceh