Atac cu drone asupra a doua instalatii petroliere in Arabia Saudita. Printul mostenitor: Vrem si putem sa raspundem la aceasta agresiune

Printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat sambata ca tara sa are "vointa si capacitatea" de a riposta la atacul cu drone lansat de rebelii yemeniti houthi asupra a doua instalatii petroliere strategice ale regatului, a transmis agentia oficiala saudita SPA, noteaza AFP, potrivit Agerpres.

"Regatul are vointa si capacitatea de a face fata si a raspunde la aceasta agresiune terorista", a spus printul Mohammad bin Salman in cursul unei discutii telefonice cu presedintele american, Donald Trump, potrivit sursei.

Un atac cu drone revendicat de rebelii yemeniti a provocat incendii sambata la doua instalatii petroliere ale Aramco in Arabia Saudita, al treilea atac de acest gen in ultimele cinci luni impotriva infrastructurilor gigantului petrolier.

Rebelii houthi au revendicat cele doua atacuri precedente, in mai si august, asupra instalatiilor Aramco in regatul saudit, tara ale carei forte militare sunt angajate alaturi de putere in Yemen impotriva rebelilor.

Arabia Saudita a intrerupt temporar productia

Atacul cu drone asupra a doua instalatii petroliere din Arabia Saudita a provocat oprirea "temporara" a productiei celor doua situri, afectand aproximativ jumatate din productia gigantului petrolier national Aramco, a anuntat sambata Ministerul saudit al Energiei, citat de AFP.

Citeste si:
Arabia Saudită: Zece femei au fost numite în funcţii de conducere...
Arabia Saudită: Zece femei au...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Atacul "a condus la suspendarea provizorie a productiei la siturile Abqaiq si Khurais", a declarat ministrul saudit al energiei, printul Abdulaziz bin Salman, intr-un comunicat dat publicitatii de agentia de presa SPA.

Atacul a determinat intreruperea productiei a 5,7 milioane de barili de titei, circa 50% din productia totala a Aramco, a adaugat el.

Trump condamnda atacul

Presedintele american, Donald Trump, a condamnat sambata atacul cu drone impotriva a doua instalatii petroliere din Arabia Saudita, in cursul unei discutii telefonice cu printul mostenitor saudit, Mohammad bin Salman, secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuzand la randul sau Iranul, transmite AFP.

"Statele Unite condamna cu fermitate atacul de sambata impotriva unor importante infrastructuri energetice. Actiuni violente contra unor zone civile si infrastructuri vitale pentru economia mondiala nu fac decat sa agraveze conflictele si neincrederea", a declarat Casa Alba intr-un comunicat dupa apelul telefonic.

Citeste si:
20 de oameni luați ostatici într-un autobuz, în nordul Ucrainei
20 de oameni luați ostatici...

"Iranul a lansat un atac fara precedent impotriva aprovizionarii energetice mondiale", a afirmat la randul sau Mike Pompeo pe Twitter. "Indemnam toate tarile sa condamne public si fara echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor actiona cu partenerii si aliatii nostri pentru a asigura aprovizionarea pietelor energetice si pentru ca Iranul sa dea socoteala pentru agresiunea sa", a adaugat seful diplomatiei de la Washington.

Acest atac cu drone revendicat de rebelii yemeniti houthi a declansat incendii la doua instalatii petroliere ale gigantului Aramco in Arabia Saudita. A fost al treilea atac de acest gen in ultimele cinci luni impotriva infrastructurilor gigantului petrolier.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri