Parlamentul britanic este in prezent prorogat si inca nu este clar cand si cum se va intampla Brexit-ul. Daca pana la data de 19 octombrie nu este convenit un acord intre Marea Britanie si UE, iar parlamentarii nu voteaza in favoarea plecarii fara acord, atunci premierul (in prezent Boris Johnson) va fi obligat legal sa ceara UE o intarziere a Brexit-ului. Totul este destul de confuz si, fara indoiala, pot aparea surprize legate de intregul proces.

Editorial scris de Calin Nechifor, Senior Partner la Clear Capital Markets, London, UK.

Perspective economice din Marea Britanie

Economia britanica a crescut cu 0,3% intre iunie si iulie, potrivit ONS (Office for National Statistics). Economistii au prevazut o crestere lunara de 0,1%. John Hawksworth, economistul principal al PwC, a declarat luni ca cifrele PIB indica faptul ca Marea Britanie ar trebui sa evite o recesiune tehnica, in al treilea trimestru din 2019. Cea mai recenta cifra a ocuparii fortei de munca a ramas neschimbata la valoarea de 76,1%. Este o adevarata surpriza faptul ca economia Regatului Unit se tine atat de bine, in ciuda haosului creat de Brexit. Daca trendul rezistent se va mentine, atunci Banca Angliei va trebui sa ia in considerare o majorare a ratei dobanzii, care ar fi binevenita de catre intregul sistem bancar din Marea Britanie.

FTSE100 (Indicele bursier din U.K.) – Analiza Tehnica

Sanatatea pietei in ansamblu este un factor extrem de important atunci cand se ia decizia de investitie. Graficul zilnic arata un “double bottom formation” finalizat, care este de obicei un semnal de crestere. Un lucru de mentionat este faptul ca FTSE100 (principalul indice bursier din U.K.) este format din mai multe companii globale, prin urmare, indicele a fost sustinut in general de un pret al lirei britanice (GBP) in scadere. Sintetizat, indicele pare a fi “bulish” si, prin urmare, poate reprezenta un indicator de “BUY” catre companiile listate pe London Stock Exchange.

Riscul Investitional

Sistemul bancar din Marea Britanie poate fi impartit in doua categorii. Avem bancile interne, Barclays, Lloyds si RBS, toate avand un procent destul de mare din venituri provenite din Marea Britanie. In timp ce HSBC si Standard Chartered sunt considerate banci globale multinationale, cu venituri in principal derivate din strainatate. Aceasta diferentiere (national vs extern) este evidenta si in evolutia actiunilor pe bursa.

Inainte de a lua o decize investitionala, este important sa intelegem daca exista riscuri aferente segmentului respectiv. In primul rand, avem amenintarea cu Brexit. Rezultatul caruia este inca incert. O iesire agresiva „Fara acord” este prezentata ca fiind scenariul cel mai pesimist. Totusi, planul pare sa fie asigurarea unui accord pe ultima suta de metrii; un rezultat care poate genera o euforie pe bursele internationale. Dar in acest moment este prea devreme sa ne pronuntam.

Termenul de plata al creantelor PPI a expirat, asadar, din aceasta perspectiva, bancile din Marea Britanie pot avea un moment de relaxare. Cu toate acestea, a aparut o nota de creante intarziate, ceea ce inseamna ca bancile vor trebui sa puna deoparte un capital suplimentar pentru a plati aceste creante.

In plus, se pune problema daca pe termen lung bancile vor continua sa aiba acelasi nivel de incredere si respect pe care l-au avut de zeci de ani. Criza financiara va persista mult timp in memoria colectiva. Generatia milenara poate ca este mai inclinata sa analizeze optiunile alternative atunci cand vine vorba de servicii si produse bancare, existand in ultimii ani o crestere a interesului pentru “bancile online”. Acestea au tendinta sa fie mai ieftine, mai accesibile cu o tehnologie avansata, ceea ce le face mult mai atragatoare.

Bancile locale din Marea Britanie

Barclays: graficul pe termen lung al lui Barclays continua sa arate “bearish”. In ultimele saptamani am observat o crestere a pretului si actiunile tind sa se apropie de limita superioara a unei formatiuni saptamanale de tip “wedge “.

Lloyds: Compania se tranzactioneaza intr-un trend pe termen lung. Pe graficul saptamanal, putem observa, de asemenea, ca a existat un interes de cumparare destul de mare in ultima perioada. Acest aspect coincide aproximativ cu cateva valori minime inregistrate anterior, ceea ce poate sa reprezinte un semn de real interes din partea investitorilor. Ramane de vazut daca acesta este inceputul unei recuperari graduale, sau reprezinta doar o revenire pe termen scurt.

Royal Bank of Scotland (RBS): Pare a fi una dintre cele mai impresionante configuratii din graficul saptamanal. Nivelul de suport Fibonacci a fost identificat la 78.6%, iar investitorii au intrat la cumparare. Din nou, nu exista dovezi certe care sa sugereze ca este inceputul unei recuperari de pret, dar reprezinta cu siguranta o zona din grafic care atrage atentia.

Bancile globale din Marea Britanie

HSBC: Perspectivele bancilor multinationale sunt cu totul diferite. Scaderea preturilor de la maximele istorice din 2018 nu a fost nicaieri la fel de severa. Tendinta generala este destul de redusa pe graficul HSBC, iar un nivel de suport a fost identificat la aproximativ 50% in perioada 2016-2018. Bancile multinationale au fost ajutate de scaderea lirei (GBP), deoarece venituri foarte mici sunt generate in Marea Britanie. Majoritatea veniturilor companiei provine din extern.

Standard Charted: Graficul arata cel mai bine dintre toate bancile analizate. Este singura banca care vizibil este pe un trend ascendent. Analizele sugereaza ca pretul are tendinta sa creasca pana la 800p pe termen mediu si lung.

Conlcuzii

Asadar, este momentul sa investim in bancile din Marea Britanie, inainte de 31 octombrie 2019?

In ciuda nivelului imens de incertitudine, cu siguranta exista pareri pro si contra. Exista o perspectiva imbunatatita asupra lirei sterline (GBP). Acest aspect este incurajator pentru bancile interne din Marea Britanie. In prezent, economia se mentine bine, iar amenintarea unei recesiuni a fost redusa odata cu publicarea ultimelor rapoarte financiare oficiale. Continuarea acestui trend ar putea incuraja Banca Angliei sa creasca ratele dobanzilor; reprezentand un semnal pozitiv pentru bancile din U.K. Preturile actiunilor se tranzactioneaza aproape de nivelurile istorice, un scenariu asemantor cu cel din 2009. Acest aspect ar putea reprezenta un semnal extrem de tentant pentru investitorii care au o strategie pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri