Donald Tusk: Un acord privind Brexitul, asteptat in orele urmatoare

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri ca un acord intre UE si guvernul britanic asupra Brexitului s-ar putea concretiza in orele urmatoare, potrivit agentiilor AFP si EFE.

"Teoretic, totul ar trebui sa fie clar in sapte sau opt ore'', le-a declarat Donald Tusk unor jurnalisti polonezi la Bruxelles. ''Negocierile sunt in curs, totul merge bine, dar cu partenerii nostri britanici totul este posibil'', a adaugat Tusk despre intelegerea pe care o considera ''necesara pentru a evita haosul unui Brexit fara acord'' pe 31 octombrie. Daca va fi incheiat, documentul va fi supus aprobarii liderilor europeni, care se reunesc joi si vineri la un summit, scrie Agerpres.

Cu putin timp inaintea acestei declaratii a lui Tusk, negociatorul sef britanic pentru Brexit, Steve Barclay, a asigurat ca premierul Boris Johnson va respecta legea care-i impune sa ceara UE inca o amanare a Brexitului daca nu se ajunge la un acord pana pe 19 octombrie."Dar este important ca noi sa iesim (din UE) la 31 octombrie", a mai spus Barclay.

Discutiile cu Bruxellesul se concentreaza pe doua chestiuni sensibile: modul de a se evita revenirea la o frontiera intre Irlanda, stat membru al UE, si Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, stabilind in acelasi timp controale vamale, si dreptul de aprobare acordat autoritatilor nord-irlandeze asupra acordului de iesire, lucru pe care statele UE nu il vor.

In propunerea Londrei, Irlanda de Nord ramane in teritoriul vamal al Regatului Unit, dar aplica regulile comunitare pentru produsele destinate Uniunii Europene, potrivit unor surse europene.

Citeste si:
Iohannis a fost propus ca președinte al Consiliului European, însă...
Iohannis a fost propus ca...

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri