UE va fi pregatita atat pentru evolutii pozitive, cat si negative, dar daca armistitiul de joi nu va fi respectat Bruxellesul va lua "toate masurile necesare", a declarat Donald Tusk intr-o conferinta de presa, citat de agentia rusa de stat Tass. Presedintii rus Vladimit Putin, ucrainean Petro Porosenko si francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au negociat la Minsk, incepand de miercuri, de la ora 17.15 GMT (19.15, ora Romaniei), timp de aproximativ 16 ore, armistitiul care urmeaza sa intre in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica (duminica, 0.00 ora Ucrainei si a Romaniei).

Donald Tusk a declarat ca liderii UE le-au multumit lui Merkel si Hollande pentru eforturile depuse in vederea solutionarii conflictului ucrainean, dar ca au primit cu precautie rezultatul intalnirii de la Minsk. Presedintele Consiliului European a apreciat ca implementarea noului armistitiu intre trupele guvernamentale ucrainene si rebelii prorusi din estul Ucrainei este cea mai importanta dintre prevederile intelegerii in acest moment.

Armistitiul anterior de la Minsk, din 5 septembrie, a fost incalcat de ambele parti, iar situatia din estul Ucrainei s-a deteriorat de la inceputul acestui an, confruntari armate pe teren provocand pierderi in ambele tabere. Cei 28 de sefi de stat si de guverne UE s-au intalnit joi la Bruxelles dupa anuntarea armistitiului de la Minsk.

Citeste si:

Summitul urma sa se concentreze asupra luptei impotriva terorismului, dupa atacurile din Franta, de la inceputul lui ianuarie. Insa liderii UE s-au concentrat asupra crizei din Ucraina si planului de salvare a Greciei. Summitul nu a fost formal si nu s-a incheiat cu adoptarea vreunei decizii concrete. Reuniunea a avut loc in contextul esecului ministrilor de Finante din zona euro, miercuri, de a ajunge la un acord cu privire la Grecia.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat, citat de Euronews ca spera ca Europa sa "gaseasca o solutie reciproc viabila prin care sa vindece anile austeritatii, sa abordeze criza umanitara din UE si sa aduca Europa inapoi pe drumul catre cresterea economica". Nu doar Germania s-a opus relaxarii prevederilor planului pentru Atena. Tari nordice, ca Finlanda, si-au exprimat, de asemenea, pesimismul. Premierul finlandez Alex Stubb a declarat ca Grecia "s-a intors de unde a plecat", dupa ani de eforturi menite sa mentina tara in zona euro.

Un expert european a apreciat ca ministrii Finantelor probabil vor ajunge la un acord saptamana viitoare. "Intr-un final vor junge la un compromis, dar chiar daca luni se va ajunge la un compromis, nu va fi ultimul si nici ultima intelegere", a declarat pentru Euronews, Janis Emmanouilidis, de la Centrul pentru Politici Europene. Grecia vrea o restructurare "masiva" a uriasei sale datoriisi revizuirea reformelor adoptate in ultimii ani.

Sursa foto: 360b / Shutterstock.com