Vladimir Putin il primeste pe Recep Tayyip Erdogan pentru discutii privind Siria, in contextul in care expira armistitiul intermediat de SUA

Vladimir Putin urmeaza sa-l primeasca pe omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan marti pentru discutii despre viitorul conflictului sirian, in timp ce un armistitiu intermediat de Statele Unite urmeaza sa expire in cursul noptii.

Statele Unite, care la fel ca Turcia sunt membre ale NATO, au cautat sa impiedice un avans al Ankarei in teritoriile detinute de kurzi in nord-estul Siriei in urma retragerii trupelor americane, potrivit Agerpres. Armistitiul de 120 de ore urmeaza sa expire marti noapte.

Discutiile lui Vladimir Putin cu Recep Tayyip Erdogan urmeaza sa se concentreze pe "normalizarea situatiei" in nord-estul Siriei, a declarat Kremlinul intr-un comunicat. Discutiile ar urma sa aiba loc in orasul Soci, din sudul Rusiei.

Ofensiva Turciei, care a inceput la inceputul acestei luni in apropierea granitei sale, a vizat teritorii detinute de militantii kurzi, pe care Turcia ii condamna ca sprijina terorismul. Grupurile kurde au cautat sa infiinteze un stat autonom, Kurdistan, cu teritorii in Siria, Turcia si Irak.

Rusia si Turcia, care sprijina parti opuse in razboiul civil sirian, au format o alianta delicata in ultimul an si sustin crearea de zone civile sigure, iar Turcia a achizitionat un puternic sistem rusesc antiaerian, S-400, ceea ce irita celelalte state membre ale NATO. Rusia, cel mai puternic sprijin militar al statului sirian, in mod traditional s-a opus operatiunilor in ceea ce considera a fi teritoriul suveran al Siriei.

Citeste si:
Turcia, un nou bilanț dramatic după cutremurul din Marea Egee
Turcia, un nou bilanț...

Ministrul rus al apararii Serghei Soigu a declarat cu o zi inainte de intalnirea dintre Putin si Erdogan ca incursiunea Turciei a permis teroristilor sa evadeze din inchisori, sporind ingrijorarea ca combatantii extremisti s-ar putea intoarce in tarile de origine, inclusiv in Rusia.

Sursa foto: quetions123 / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri