Incendii in SUA: zeci de mii de persoane evacuate si stare de urgenta in California

Pompierii din California, sustinuti de scaderea intensitatii vantului, au pornit vineri ofensiva impotriva a doua incendii de proportii, izbucnite in zone diferite ale statului american, unul conducand la evacuarea a 50.000 de locuitori din suburbiile orasului Los Angeles, iar celalalt mistuind comitatul Sonoma, renumit tinut viticol, informeaza sambata Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernatorul Gavin Newsom a declarat stare de urgenta dupa ce ambele incendii, care au izbucnit saptamana aceasta la doar cateva ore distanta unul de celalalt, au fost intetite de vantul puternic. Autoritatile din domeniul situatiilor de urgenta au ridicat nivelul de alerta, iar furnizarea curentului electric a fost intrerupta pe scara larga pentru a reduce riscul de incendii de vegetatie.

Nu au fost inregistrate victime in urma incendiului Kincade din Sonoma County, la circa 130 km nord de San Francisco, sau a incendiului Tick din Santa Clarita Valley, la circa 65 km nord de Los Angeles.

Incendiile, cele mai grave dintre cele izbucnite saptamana aceasta in statul american, au distrus zeci de locuinte si sedii comerciale si au ridicat nivelul de alerta privind calitatea aerului in unele zone din Los Angeles si San Francisco Bay.

Vantul uscat si cald, cu rafale de pana la 112 km/h, a scazut in intensitate joi seara, ceea ce a incetinit avansarea incendiilor si le-a oferit echipajelor de pompieri sansa de a inregistra progrese semnificative impotriva flacarilor. Situatia nu va fi insa de durata, potrivit meteorologilor care au prognozat intoarcerea rafalelor puternice de vant incepand din a doua parte a zilei de sambata.

Citeste si:
UNSAR: 6 din 10 români, îngrijorați de incendiile care le pot...
UNSAR: 6 din 10 români,...

Pacific Gas and Electric Co. (PG&E) incerca sa restabileasca furnizarea energiei electrice la cele aproape 200.000 de locuinte si sedii comerciale - intrerupta ca masura de precautie - insa, in urma prognozelor meteorologiloc compania a anuntat intentia de a pune in aplicare noi intreruperi, ce vor afecta 850.000 de clienti din nordul si centrul statului California.

PG&E a recunoscut joi ca incendiul Kincade, izbucnit miercuri, care a determinat evacuarea a 2.000 de persoane din comitatul Sonoma, a debutat in apropierea unui stalp de inalta tensiune deteriorat, aflat in proprietatea companiei.

Compania PG&E este considerata responsabila pentru incendiul Camp Fire, care a devastat la inceputul lui noiembrie 2018 mica localitate Paradise, in nordul Californiei, in urma caruia 86 de persoane si-au pierdut viata si mai multe zeci de mii au fost evacuate.

Circa 2.000 de persoane au primit ordin de evacuare in localitatea Geyserville si in podgoriile din vecinatate, una dintre acestea apartinand cineastului american Francis Ford Coppola.

Citeste si:
Ciumă bubonică în California: un rezident a fost testat pozitiv
Ciumă bubonică în California:...

Incendiul Tick, a izbucnit joi si pana vineri mistuise 1.700 de hectare si ameninta 15.000 de locuinte si sedii comerciale, potrivit autoritatilor.

Aproximativ 50.000 de persoane din Santa Clarita si imprejurimi au fost evacuate. "Este cea mai mare evacuare pe care am avut-o vreodata in Santa Clarita", a declarat comisarul regional din Los Angeles, Kathryn Barger, in cadrul unei conferinte de presa.

California se confrunta de mai multi ani cu seceta, iar temperaturile ridicate si vanturile violente inregistrate in prezent sunt propice intretinerii incendiilor.

Citeste si:
Cetățenii americani nu vor mai putea intra în UE fără viză
Cetățenii americani nu vor...
Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri