Hong Kong a intrat in recesiune in trimestrul trei din 2019, pentru prima data de la criza financiara globala, arata datele guvernamentale publicate vineri, pe fondul manifestatiilor menite sa denunte regresul libertatilor si ingerinta tot mai mare a Beijingului in problemele regiunii semiautonome, dar si al efectelor razboiului comercial dintre SUA si China, transmite Reuters.

Protestele din Hong Kong au inceput in data de 9 iunie dupa adoptarea unei legi care ar fi permis extradarea pe scara larga catre China continentala. Ulterior, sefa Guvernului local, Carrie Lam, a cedat in fata uneia dintre revendicarile demonstrantilor, anuntand la 4 septembrie retragerea integrala a proiectului de lege contestat, masura aprobata in 23 octombrie si de Parlament. Totusi, Lam nu a reusit sa reduca nemultumirile demonstrantilor, care solicita crearea unei comisii de ancheta independente cu privire la violentele politiei si la reforma electorala.

In trimestrul trei din 2019, economia s-a contractat cu 3,2%, dupa un declin de 0,4% in precedentele trei luni, conform datelor revizuite publicate vineri. Economistii vorbesc de o "recesiune tehnica" daca PIB-ul se contracta doua trimestre consecutiv.

Comparativ cu trimestrul trei din 2018, economia a inregistrat o scadere de 2,9% in perioada iulie-septembrie 2019. Cifra reprezinta cel mai slab rezultat pentru hub-ul financiar asiatic de la criza financiara globala 2008/2009.

In conditiile in care nu se intrevede o incheiere a protestelor, analistii avertizeaza ca Hong Kong-ul s-ar putea confrunta cu un declin mai accentuat si mai indelungat decat in timpul crizei.

"Cererea interna s-a redus semnificativ in trimestrul trei din 2019, turbulentele afectand activitatile legate de consum si reducand activitatea economica, dar si increderea oamenilor de afaceri", precizeaza autoritatile.

Acestea au revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in acest an, cand ar urma sa se inregistreze un declin de 1,3%, fata de o scadere de 0-1% previzionata anterior. Ar fi primul recul anual din 2009.

Turistii si-au anulat rezervarile, retailerii se confrunta cu un declin semnificativ al vanzarilor, iar piata bursiera este afectata din cauza scaderii increderii oamenilor de afaceri. In plus, incetinirea economiei chineze si efectele razboiului comercial dintre SUA si China contribuie la scaderea activitatii economice in Hong Kong. Acesta este unul din cele mai importante hub-uri financiare ale lumii, activele bancilor, fondurilor de investitii si cele de administrare a averii depasind 6.000 de miliarde de dolari.

Numarul companiilor care se asteapta la inrautatirea mediului de afaceri in trimestrul patru din 2019 aproape s-a dublat fata de precedentele trei luni, conform unui studiu realizat in randul a 540 de firme locale.

Sub presiunea manifestatiilor, administratia din Hong Kong a venit cu o serie de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, inclusiv reduceri de taxe si subventii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri