Prima treapta a uriasului lansator spatial american SLS, dezvoltat de NASA cu un buget de cheltuieli de peste 30 de miliarde de dolari, a fost finalizata, a anuntat luni administratorul sau general, care a promis ca Agentia spatiala americana isi va respecta calendarul oficial, care va permite revenirea astronautilor din Statele Unite pe Luna in 2024, informeaza AFP, preluat de Agerpres.

"Prima treapta a fost complet asamblata", s-a anuntat luni prin intermediul unui afis urias, expus in interiorul uzinei de asamblare Michoud din New Orleans, unde se afla - in pozitie orizontala - treapta principala a Space Launch System (SLS), construit de Boeing pentru NASA.

Aceasta treapta de culoare portocalie, echipata cu patru motoare, are o inaltime de 60 de metri si va contine 2,7 milioane de litri de hidrogen si oxigen lichid. Rolul ei va fi acela de a propulsa capsula pentru astronauti Orion cu o viteza suficient de mare (39.000 de kilometri pe ora), pentru ca aceasta sa invinga gravitatia terestra si sa zboare spre Luna.

In total, racheta SLS va fi mai inalta decat Statuia Libertatii si mai puternica decat celebra Saturn V, care i-a dus pe astronautii americani spre Luna intre anii 1969 si 1972.

De aceasta data, programul american nu se mai numeste Apollo, ci Artemis. Misiunea Artemis 1, programata initial in 2020, va debuta cel mai probabil in iunie 2021, potrivit unui raport de audit independent. Acel prim zbor, cu rol de test, va fi realizat fara astronauti la bord.

"Ne vom dovedi capacitatile, vom lansa racheta de la Cape Canaveral si vom fi pregatiti pentru a trimite astronauti americani pe Luna", a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA.

El a repetat ca misiunea Artemis 3, ce va include astronauti care vor pasi pe suprafata lunara, va avea loc peste cinci ani, asa cum a cerut Donald Trump: "Obiectivul nostru este acela de a trimite prima femeie si urmatorul astronaut la polul sudic al Lunii in 2024".

Noul director al misiunilor cu echipaje de astronauti din cadrul NASA, Doug Loverro, le-a aratat angajatilor si reprezentantilor presei o insigna pe care o poarta pe vesta sa, ce contine o numaratoare inversa a numarului de zile ramase pana la sfarsitul anului 2024.

"Vom trimite prima femeie si urmatorul astronaut pe Luna inainte ca aceasta insigna sa afiseze cifra zero. Absolut garantat 100%", a adaugat oficialul american.

Cheltuielile totale ale programului spatial ce vizeaza revenirea astronautilor americani pe Luna, incluzand SLS, Orion si instalatiile de la sol, sunt in jur de 34 de miliarde de dolari pana in prezent, a precizat inspectorul general al NASA.

De acum si pana la primul zbor din misiunea Artemis, factura totala va ajunge la 50 de miliarde de dolari (din care 8 miliarde doar pentru prima racheta SLS) si va viza rachete spatiale care, spre deosebire de noua generatie de lansatoare construite de SpaceX si Blue Origin, nu vor fi reutilizabile.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri