Fenomenul astronomic de Luna plina la perigeu - cunoscut in ultimii ani sub denumirea pompoasa de "Super Luna" -, cand satelitul natural al Pamantului se va afla la o departare de 356.896 de kilometri de Terra, va putea fi observat in noaptea de duminica spre luni, anunta Mediafax.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul va putea fi observat duminica, incepand cu ora 21.12.

"Super Luna" reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina/ Luna noua cu pozitia satelitului la perigeul - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului - traiectoriei sale circumterestre.

"Super Luna" este un termen nou introdus in astronomia moderna si a fost inventat de astronomul Richard Nolle in 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular in ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur si simplu "Luna plina la perigeu", respectiv "Luna noua la perigeu".

In general, fenomenul de Super-Luna apare relativ frecvent, in medie la fiecare 13 luni si 18 zile, potrivit Agerpres. Intamplator, in aceasta vara, se inregistreaza o succesiune de trei astfel de fenomene la intervale scurte. Prima Luna plina a putut fi vazuta la 12 iulie, iar o alta urmeaza sa apara la 9 septembrie. Dar Super-Luna din 10 august promite sa fie cea mai spectaculoasa, deoarece va fi la cel mai apropiat punct fata de Pamant de pe tot parcursul anului, cunoscut sub numele de perigeu.

Sursa foto: Shutterstock/A full moon


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »