Incendii in Australia: zeci de mii de evacuari in orasele din sud-estul tarii

Zeci de mii de australieni au fost nevoiti sa-si paraseasca sambata locuintele pentru a fugi din calea incendiilor de vegetatie, agravate de conditiile meteorologice catastrofale, informeaza AFP.

Temperaturile au depasit sambata 40 de grade Celsius, iar vanturile puternice au alimentat sute de incendii, cele mai multe scapate de sub control. Prognozele indica vanturi puternice si temperaturi ridicate pana seara, a declarat seful pompierilor din New South Wales, Shane Fitzsimmons, scrie Agerpres.

Metropola Sydney s-a confruntat sambata cu temperaturi record, 48,9 grade Celsius fiind inregistrate in suburbia vestica Penrith.

Cel mai populat oras al Australiei, cu peste cinci milioane de locuitori in zona metropolitana, Sydney se confrunta cu intreruperi de energie electrica dupa distrugerea de catre incendii a doua statii electrice. In acest context, autoritatile au solicitat rezidentilor sa reduca consumul de electricitate.

La Canberra, temperaturile au atins 44 de grade de grade Celsius, o valoare fara precedent, potrivit unui purtator de cuvant al serviciilor meteorologice australiene, care au avertizat totodata ca in cele doua orase temperaturile ar putea continua sa creasca.

Citeste si:
Facebook și Google au ajuns la un acord cu Australia: cât vor...
Facebook și Google au ajuns...

Mai multe mesaje de avertizare au fost emise sambata in toata tara, unul dintre acestea referindu-se la un incendiu la sud-vest de Sydney care ar putea ajunge la periferia orasului.

Starea de urgenta a fost declarata in sud-estul Australiei, cea mai populata regiune a tarii, iar vineri autoritatile au emis un ordin de evacuare pentru peste 100.000 de persoane din trei state australiene.

Premierul australian Scott Morrison, criticat pentru raspunsul autoritatilor la aceasta criza, a anuntat sambata mobilizarea a 3.000 de militari rezervisti pentru a face fata incendiilor de vegetatie care devasteaza in prezent tara.

Citeste si:
Valul de frig care a lovit Grecia a dus la izbucnirea unor incendii
Valul de frig care a lovit...
Sursa foto: anurakss / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri