New York Times a publicat joi o inregistrare video despre care afirma ca ar fi autentificat-o si care "arata o racheta lovind un avion in apropiere de aeroportul din Teheran in momentul si locul in care un avion ucrainean s-a prabusit".

Miercuri dimineata, un avion al unei companii ucrainene s-a prabusit in apropiere de Teheran, toate cele 176 de persoane aflate la bord, intre care 63 de canadieni, pierzandu-si viata, scrie Agerpres. Responsabili americani "de nivel ridicat de incredere" afirma ca iranienii au doborat avionul din eroare, a declarat un oficial de la Washington, sub rezerva anonimatului. El a spus ca doua rachete trase de un sistem de aparare aeriana iranian de tip SA-15 au doborat avionul de linie.

Sateliti americani, destinati sa urmareasca lansarile de rachete, au detectat tirul interceptorului iranian cu raza scurta de actiune. Agentiile de informatii americane au interceptat ulterior comunicatii iraniene confirmand ca sistemul SA-15 facuse sa cada avionul de linie ucrainean, conform New York Times.

Aceasta ipoteza este sustinuta de premierul canadian Justin Trudeau si de seful guvernului britanic Boris Johnson, care a folosit acest prilej pentru a-si reitera apelul catre partile la o urgenta "dezescaladare pentru a reduce tensiunile in regiune".

Citeste si:
Iranul confirma: DOUA rachete au fost trase in avionul ucrainean
Iranul confirma: DOUA rachete...

Iranul respinge acest scenariu. Referindu-se la articole publicate in SUA cu privire la racheta si citand ca surse responsabili neindentificati de la Pentagon, purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Ali Rabii, deplange faptul ca unele media "difuzeaza cu entuziasm informatii" pregatite conform "metodelor cunoscute care releva manipulare psihologica", potrivit AFP.

Rabii acuza guvernul american ca se serveste de durerea familiilor indoliate pentru a "rasuci cutitul in ranile lor" cu scopul "de a-si servi interesele in aceasta operatiune psihologica", conform agentiei franceze de presa.

El a indicat ca Franta, in calitate de tara care a fabricat motorul aparatului (prin compania Safran) "poate lua parte la ancheta".

Citeste si:
Cutiile negre ale avionului doborat de Iran, trimise in Ucraina
Cutiile negre ale avionului...
Sursa foto: SS studio photography / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un avion Boeing, operat de Ariana Airlines, s-a prabusit in Afganistan
Setari Cookie-uri