Radiotelescopul FAST, telescop cu apertura sferica de 500 de metri si cel mai mare din lume, a inceput sambata dupa trei ani de teste sa opereze oficial in provincia de sud-est chineza Guizhou, potrivit presei locale, citata de EFE.

Radiotelescopul FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) este format din 4.450 de panouri dispuse intr-un carst care permite suportarea structurii, avand configuratia asemanatoare celei a Radiotelescopului Arecibo. Spre deosebire de Radiotelescopul Arecibo, care are o curbura sferica fixa, FAST foloseste o optica activa, care se regleaza pentru a crea parabole in directii diferite, cu un diametru efectiv de 300 metri, conform Agerpres.ro.

FAST are un diametru de jumatate de kilometru, formand o parabolica la fel de mare ca 30 de terenuri de fotbal alaturate, si este unul dintre principalele hituri tehnologice ale programului stiintific chinez.

Initial s-a crezut ca va costa 700 milioane de yuani (aproximativ 110 milioane de dolari americani), dar in total au fost cheltuiti 1,2 miliarde yuani (180 milioane dolari).

Potrivit inginerului sef, Jiang Peng, FAST va deveni "lider mondial" ca randament si va permite "treptat" accesul astronomilor din intreaga lume.

De la inceperea testelor, inginerul a descoperit 102 pulsari (stele neutronice care se invart cu mare viteza si emit periodic radiatie electromagnetica), o cifra superioara - potrivit agentiei nationale Xinhua, celei descoperite de cercetatorii din Europa si SUA in aceeasi perioada.

FAST este de 2,5 ori mai sensibil decat al doilea telescop cel mai mare din lume si, potrivit cercetatorului Universitatii din Beijing, Li Kejia, va permite explorarea cu patru ori mai multe portiuni ale spatiului decat actualele cercetate de cele mai puternice radiotelescoape din lume.

Propus in urma cu peste 20 de ani de astronomii chinezi, constructia telescopului a fost incheiata definitiv in septembrie 2016 si a implicat relocarea a peste 7.000 de locuitori care traiau in zona, intr-un oras situat la 10 km distanta, pentru a "garanta randamentul" telescopului.

Telescopul este creat pentru a detecta viata extraterestra. FAST va detecta semnale din alte galaxii, exoplanete si stele neutronice.

Sursa foto: Printscreen / Youtube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri