Teheranul i-a acuzat pe europeni ca au sacrificat ”ceea ce mai ramasese” din acordul privind programul nuclear iranian de dragul intereselor lor economice, ca urmare a unui posibil santaj din partea presedintelui american Donald Trump, informeaza AFP.

Paris, Londra si Berlin ”au vandut ceea ce mai ramasese din acord pentru a evita noile taxe vamale ale lui Trump”, a reactionat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif intr-o postare pe Twitter, scrie Agerpres.

Zarif reia pe contul sau un articol din cotidianul Washington Post in care se afirma ca ”Trump a amenintat in secret (trei capitale) cu impunerea de taxe vamale de 25% la automobilele europene” daca acestea nu activeaza Mecanismul de reglementare a diferendelor (MRD) din acordul international nuclear incheiat cu Iranul la Viena in 2015.

Acest pact, incheiat intre Republica islamica si Grupul 5+1 (China, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania), risca sa devina caduc dupa ce Trump l-a denuntat in mod unilateral in 2018, dupa care a reinstituit sanctiuni economice drastice impotriva Teheranului, pe care le-a tot inasprit de atunci.

Ca riposta la retragerea americana din acord, Teheranul s-a dezangajat din luna mai din mai multe puncte-cheie ale acestui pact care limita drastic activitatile sale nucleare.

Cele trei state europene semnatare ale acordului de la Viena au anuntat marti declansarea MRD in incercarea de a constrange Teheranul pentru a reveni la aplicarea prevederilor pactului.

Citand surse europene, Washington Post scrie ca una dintre acestea a calificat drept ”santaj amenintarea secreta” recent adresata europenilor de guvernul Trump.

”Aceasta nu va merge, prietenii mei!”, se adreseaza Zarif europenilor referitor la MRD: ”Ii va starni doar apetitul” lui Donald Trump.

”Daca doriti sa va vindeti integritatea, mergeti mai departe. Dar nu va impaunati cu mari principii morale si legale”, remarca ministrul de externe iranian.

Prin acordul de la Viena, Teheranul a acceptat sa-si limiteze radical activitatile nucleare pentru a demonstra ca acestea nu au niciun scop militar, in schimbul ridicarii partiale a sanctiunilor economice internationale care ii sufocau economia.

Dar reimpunerea sanctiunilor americane a aruncat economia iraniana intr-o recesiune dramatica, privand Iranul de beneficiile pe care le astepta in urma pactului nuclear.

Republica islamica ii acuza pe europeni de incalcarea angajamentelor, reprosandu-le ca nu au facut nimic pentru a o ajuta sa ocoleasca efectul sanctiunilor americane.

MRD ar putea duce in timp la restabilirea sanctiunilor ONU impotriva Iranului. Teheranul a avertizat deja ca aceasta va insemna incetarea pur si simplu a acordului nuclear.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri