Actiunile companiilor poloneze de utilitati Energa si Enea, la care statul este actionarul majoritar, au crescut dupa ce firmele au anuntat ca au decis sa inghete un proiect comun care viza constructia unei termocentrale pe carbune cu o capacitate de un Gigawat. Acestea au invocat dificultatile intampinate in strangerea de fonduri ca urmare a ingrijorarilor cu privire la efectele asupra mediului.

Constructia termocentralei de la Ostroleka, nord-estul Poloniei, a inceput deja insa Energa si Enea au informat ca nu au reusit sa stranga intreaga finantare necesara. Bancile au evitat sa sustina astfel de proiecte din motive ce tin de sustenabilitate si ingrijorari cu privire la efectele asupra mediului, potrivit Agerpres.

Prin urmare,cele doua companii au anuntat ca au decis sa suspende operatiunile de strangere de fonduri pentru acest proiect, care a fost evaluat la aproximativ sase miliarde de zloti (1,53 miliarde de dolari). Astfel, actiunile Energa si Enea au inregistrat cresteri de 1% respectiv 1,7% pe o piata in stagnare, dupa ce la debutul tranzactiilor au inregistrat o crestere de peste 3%.

"Daca proiectul este anulat aceasta este o veste buna pentru ambele companii. Ce se va intampla cu el? Cred ca cel mai probabil va fi transformat intr-o centrala pe baza de gaze naturale, chiar daca aceasta va insemna o intarziere de cativa ani", a declarat Bartlomiej Kubicki, analist la Societe Generale.

In plus, grupul petrolier polonez PKN Orlen, care intentioneaza sa preia compania de utilitati Energa, a semnalat deja ca ar putea opta pentru inlocuirea carbunelui cu gazele naturale pentru termocentrala de la Ostroleka, ultimul mare proiect de termocentrala pe baza de carbune din Polonia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri