Polonia: Efectele asupra mediului au blocat strangerea de fonduri pentru construirea termocentralei

Actiunile companiilor poloneze de utilitati Energa si Enea, la care statul este actionarul majoritar, au crescut dupa ce firmele au anuntat ca au decis sa inghete un proiect comun care viza constructia unei termocentrale pe carbune cu o capacitate de un Gigawat. Acestea au invocat dificultatile intampinate in strangerea de fonduri ca urmare a ingrijorarilor cu privire la efectele asupra mediului.

Constructia termocentralei de la Ostroleka, nord-estul Poloniei, a inceput deja insa Energa si Enea au informat ca nu au reusit sa stranga intreaga finantare necesara. Bancile au evitat sa sustina astfel de proiecte din motive ce tin de sustenabilitate si ingrijorari cu privire la efectele asupra mediului, potrivit Agerpres.

Prin urmare,cele doua companii au anuntat ca au decis sa suspende operatiunile de strangere de fonduri pentru acest proiect, care a fost evaluat la aproximativ sase miliarde de zloti (1,53 miliarde de dolari). Astfel, actiunile Energa si Enea au inregistrat cresteri de 1% respectiv 1,7% pe o piata in stagnare, dupa ce la debutul tranzactiilor au inregistrat o crestere de peste 3%.

"Daca proiectul este anulat aceasta este o veste buna pentru ambele companii. Ce se va intampla cu el? Cred ca cel mai probabil va fi transformat intr-o centrala pe baza de gaze naturale, chiar daca aceasta va insemna o intarziere de cativa ani", a declarat Bartlomiej Kubicki, analist la Societe Generale.

In plus, grupul petrolier polonez PKN Orlen, care intentioneaza sa preia compania de utilitati Energa, a semnalat deja ca ar putea opta pentru inlocuirea carbunelui cu gazele naturale pentru termocentrala de la Ostroleka, ultimul mare proiect de termocentrala pe baza de carbune din Polonia.

Citeste si:
Polonia va avea cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană
Polonia va avea cea mai...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri