Agenţia europeană de control al frontierelor Frontex a anunţat desfăşurarea unor întăriri şi ridicarea nivelului său de alertă la graniţa dintre Grecia şi Turcia, unde mii de imigranţi încearcă să intre în UE.

"Am ridicat nivelul de alertă pentru toate frontierele cu Turcia la 'înalt'", a precizat o purtătoare de cuvânt a Frontex într-un comunicat transmis de la Bruxelles, potrivit Agerpres. "Am primit o cerere de ajutor suplimentar de la Grecia. Am luat deja măsuri pentru a trimite echipament tehnic şi agenţi suplimentari în Grecia", a adăugat ea.

Comisarul european pentru Migraţie, Margaritis Schinas, a scris pe Twitter că a cerut o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne din UE pentru a discuta despre această situaţie. El a adăugat că "sunt în desfăşurare consultări" între preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Turcia şi-a deschis frontierele cu UE, spre Grecia şi Bulgaria, lăsând liberă trecerea pentru mii de refugiaţi şi imigranţi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că "a deschis porţile" pentru imigranţi după moartea a zeci de soldaţi turci în bombardamente aeriene ale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în nordul Siriei.

El a făcut presiune asupra UE şi a statelor membre NATO pentru a obţine sprijinul lor în operaţiunile militare ale Turciei în Siria. Frontex explică în comunicatul său că urmăreşte îndeaproape situaţia la frontierele Greciei şi Bulgariei cu Turcia.

În acelaşi timp, în faţa afluxului de mii de imigranţi, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a convocat o reuniune de urgenţă a consiliului guvernamental de Afaceri Externe şi Apărare pentru duminică seară.

La nord-est de Grecia, circa 13.000 de imigranţi, conform ONU, sunt masaţi la frontiera terestră eleno-turcă, sperând să treacă din Turcia în Grecia, după decizia Ankarei din noaptea de joi spre vineri de a nu-i mai împiedica pe imigranţii care vor să ajungă în Europa să îi treacă frontiera.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Testele CHINEZEȘTI rapide pentru COVID-19 nu sunt funcționale și exacte
Setari Cookie-uri