Uniunea Europeană a lansat un apel către comunitatea internaţională pentru a trimite ajutoare umanitare în Iran, una dintre ţările cele mai afectate de pandemia COVID-19, dând asigurări că acest ajutor nu ar încălca sancţiunile impuse de SUA.

UE vrea să trimită 20 de milioane de euro drept ajutor pentru Iran, ţară unde epidemia provocată de noul coronavirus a dus la moartea a 1.812 persoane, iar numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns la 23.049.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a menţionat că Bruxellesul ar susţine cererile de finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) prezentate de Iran şi Venezuela, state vizate şi de sancţiunile economice americane, potrivit Agerpres.

''Noi vom susţine această cerere, întrucât aceste ţări se află într-o situaţie foarte dificilă, în principal din cauza sancţiunilor americane care le privează de venituri din vânzarea petrolului lor'', a declarat Josep Borrell, la finalul unei videoconferinţe cu miniştrii afacerilor externe ai ţărilor membre UE.

Conform demnitarului european, alimentele, medicamentele şi echipamentele medicale nu sunt vizate de sancţiunile impuse de Washington.

''Acest lucru trebuie să fie reafirmat întrucât mulţi cred că dacă participă la acest ajutor umanitar ei ar putea fi sancţionaţi'', a subliniat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Iranul a devenit un subiect important în relaţiile UE-SUA după ce preşedintele american Donald Trump şi-a retras ţara, în 2018, din acordul internaţional privind programul nuclear iranian. Acest pact era menit să împiedice dotarea Iranului cu bomba atomică, însă liderul de la Casa Albă a considerat că acordul nu este suficient de constrângător. În schimb, europenii vor să salveze acordul.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ajutor umanitar de peste 16 milioane de lei pentru R. Moldova
Setari Cookie-uri