Un primar ucrainean a dispus săparea a sute de morminte în contextul epidemiei de coronavirus, cu scopul de a incita populaţia să respecte izolarea la domiciliu, o măsură controversată întrucât oraşul pe care îl conduce, Dnipro (fost Dnepropetrovsk), nu a înregistrat până acum niciun deces, relatează AFP.

În total, 615 gropi au fost săpate în mai multe cimitire şi 2.000 de saci mortuari etanşi au fost pregătiţi în acest oraş industrial cu aproape un milion de locuitori (centru-est), a indicat Iulia Vitvitska, purtătoare de cuvânt a primăriei, scrie Agerpres.

Iniţiativa a fost lansată de primarul Boris Filatov, un bogat om de afaceri, pitoresc şi foarte activ pe reţelele de socializare.

"Celor care în continuare nu înţeleg: ne pregătim pentru ceea ce este mai rău", a scris el pe Facebook în 2 aprilie, anunţând că vrea să sape aceste sute de morminte şi cerând cetăţenilor să se conformeze regulilor de izolare la domiciliu, adeseori neglijate de populaţie.

"Fără nicio exagerare, este o problemă de viaţă şi de moarte", a spus primarul, agitând şi ameninţarea unei amenzi de 17.000 de hrivne (aproximativ 570 de euro) pentru cei care nu se izolează, o sumă foarte importantă în această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa.

Citeste si:
Fiica primarului New York-ului ar fi fost arestată la un protest...
Fiica primarului New...

Iniţiativa sa a avut efect împărţit, Dnipro neînregistrând decât 13 cazuri de contaminare detectate oficial şi niciun deces. În total, 1.462 de bolnavi de COVID-19 au fost înregistraţi în Ucraina, dintre care 45 au murit.

Potrivit popularului scriitor Ian Valetov, de 56 de ani şi rezident din Dnipro, primarul are dreptate să reacţioneze astfel şi să agite o "sperietoare" pentru a-i incita pe concetăţenii săi să "adopte o abordare mai serioasă" faţă de pandemie.

"Primarul ia o măsură psihologică bună, forţând oamenii să-şi imagineze cum vor fi puşi în aceste gropi", a declarat Valetov pentru AFP.

Dacă oraşul este ocolit de pandemie, "cu atât mai bine. Şi dacă - Dumnezeu să ne ferească! - catastrofa se produce - este mai bine să fii pregătit", a adăugat el.

Citeste si:
Ministerul Transporturilor nu are bani pentru reparatia gropilor
Ministerul Transporturilor nu...

O cu totul altă opinie are Ivan Krasikov, liderul unei organizaţii neguvernamentale locale care supraveghează în special activităţile primăriei. El denunţă "o criză de nervi a primarului" incapabil să gestioneze situaţia.

"În loc să-şi concentreze toate eforturile pe pregătirea spitalelor" şi pe prevenţie, "nu ne vorbeşte decât despre morminte", se revoltă el. "Nu este normal" şi "asta nu face decât să sporească panica", continuă Krasikov.

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spitalul Judeţean Suceava s-a redeschis luni cu sectoare non-COVID
Setari Cookie-uri