Un jurnalist chinez a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fiind acuzat de incitare la revoltă, comerț ilegal și corupție

Un jurnalist chinez, care, potrivit justiţiei chineze, a denigrat atât Partidul Comunist, la putere, cât şi guvernul, a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Bloggerul Chen Jieren, fost angajat al oficiosului Ziarul Poporului, a fost condamnat de tribunalul popular din comitatul Guiyang, din provincia Hunan (centru), a anunţat instanţa într-un comunicat difuzat online, potrivit Agerpres.

Jurnalistul a fost condamnat pentru incitare la revoltă, extorcare, comerţ ilegal şi corupţie, potrivit tribunalului, care i-a aplicat şi o amendă de 7 milioane de yuani (aproape un milion de euro). Tribunalul a stabilit că, începând cu anul 2015, condamnatul a difuzat pe reţelele sociale "informaţii false" în scopul de a obţine prin şantaj bani de la persoanele vizate de articolele sale. Totodată, el "a atacat şi a denigrat Partidul şi guvernul, organele judiciare şi personalul lor", potrivit curţii.

Într-un comunicat, asociaţia Chinese Human Rights Defenders (CHRD) a cerut Beijingului eliberarea imediată a jurnalistului. Potrivit CHRD, Chen Jieren, împreună cu mai mulţi apropiaţi ai săi, a fost arestat în vara lui 2018 la scurt timp după ce a difuzat pe site-ul său articole în care acuza de corupţie responsabili locali.

Potrivit aceleiaşi surse, jurnalistul lucrase anterior pentru Cotidianul tineretului, Cotidianul Beijingului şi Cotidianul poporului, organ al partidului la putere.

Citeste si:
Cei doi deputați PSD, amendă suplimentară pentru nerespectarea...
Cei doi deputați PSD au fost...

"Pedeapsa severă aplicată lui Chen reprezintă un avertisment clar pentru bloggerii independenţi şi pentru jurnaliştii-cetăţeni", a comentat CHRD.

Potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), China ocupă poziţia 177 din 180 în clasamentul privind libertatea presei la nivel mondial.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
VIDEO Jair Bolsonaro şi-a dat masca jos după ce a anunţat că are Covid-19
Setari Cookie-uri