Lumea a pierdut 178 milioane de hectare de pădure în ultimele trei decenii, o suprafaţă de dimensiunea Libiei

Planeta noastră a pierdut 178 milioane de hectare de pădure, o suprafaţă de dimensiunea Libiei, între 1990 şi 2020, deşi în ultimul deceniu ritmul despăduririlor a încetinit, potrivit unui raport publicat joi de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), citat de EFE.

FAO a oferit în avans o evaluare a resurselor forestiere mondiale, pe care o elaborează la fiecare cinci după analizarea a 236 de ţări şi teritorii, scrie Agerpres.

Raportul relevă că ritmul pierderii suprafeţei pădurilor a scăzut, de la 7,8 milioane de hectare anuale în deceniul 1990, la 4,7 milioane între 2010 şi 2020, datorită reducerii despăduririlor în unele ţări şi creşterii acoperirii forestiere în alte ţări.

FAO calculează că ritmul despăduririi a fost de 10 milioane de hectare pe an în perioada 2015-2020, faţă de cele 12 milioane de hectare în cincinalul precedent.

În ultimul deceniu, cele mai mari pierderi forestiere s-au înregistrat în Africa, urmată de America de Sud, cu o accelerare semnalată în Asia, Oceania şi Europa.

Citeste si:
Defrișări ilegale: număr ridicat de dosare penale deschise în...
Defrișări ilegale în România:...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

În întreaga lume există 4,05 miliarde de hectare de pădure, care acoperă o treime din suprafaţa planetei.

Peste 90% dintre păduri s-au regenerat natural, potrivit raportului, care semnalează că aria de vegetaţie plantată a crescut cu 123 de milioane de hectare în ultimele trei decenii.

În ceea ce priveşte incendiile, 98 milioane de hectare au fost mistuite de flăcări în 2015, mai ales la tropice, unde au ars 4% din suprafaţa forestieră, mai ales în Africa şi America de Sud.

La nivel mondial, gestionarea publică a pădurilor s-a redus din 1990, odată cu creşterea numărului companiilor private, altor instituţii şi comunităţi indigene.

Citeste si:
România primește ultimatum de la Comisia Europeană pentru defrișări...
România primește ultimatum de...

FAO estimează că a zecea parte a resurselor forestiere este utilizată pentru conservarea biodiversităţii, în total 111 milioane de hectare au fost dedicate acestui scop în ultimii 30 de ani. În această perioadă, suprafaţa forestieră dedicată protejării solului şi apei a crescut, concret cu 119 milioane de hectare, America de Sud fiind regiunea care a dedicat cel mai mare procent pădurilor şi ariilor protejate.

La nivel mondial, peste 180 de milioane de hectare sunt puse la dispoziţia serviciilor sociale precum turismul, sau activităţilor recreative, cercetării şi conservării siturilor culturale.

Sursa foto: Tarcisio Schnaider / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri