Romsilva a retrocedat pana la 1 decembrie 2014 peste 3,17 milioane de hectare de paduri, printre care 1,3 milioane hectare catre persoane fizice, 958.000 ha catre unitati administrativ teritoriale, 13.888 ha catre unitati de invatamant, 117.000 ha catre unitati de cult si 16.000 ha Academiei Romane.

"Dezastrul padurilor Romaniei, «descoperit» de Curtea de Conturi, a fost documentat pe baza informatiilor furnizate de catre RNP - Romsilva, cu ocazia actiunii de control desfasurata in anul 2012", a declarat directorul Romsilva, Adam Craciunescu, intr-o conferinta in care a prezentat bilantul companiei pe anul 2014.

Potrivit raportului, au mai fost restrocedate incepand cu anul 1991 si 767.466 hectare de paduri catre formele asociative de proprietate, 2.000 de hectare catre Fundatia Elias si 129 de hectare catre Statusul Catolic Cluj. Din totalul suprafetei fondului forestier validata pentru retrocedare, de 3,34 milioane hectare, au fost puse in posesie 3,17 milioane de hectare.

Astfel, 472.517 hectare mai fac obiectul constituirii dreptului de proprietate, din care validata prin hotarari ale comisiilor judetene de fond funciar, necontestate in instanta si nepuse in aplicare - 36.884 ha, validata prin hotarari ale comisiilor judetene de fond funciar si contestate in instanta si nepuse in aplicare - 64.625 ha, restituita prin sentinte judecatoresti si nepuse in aplicare - 130.645 ha, si aflata pe rolul instantelor de judecata - 240.363 ha.

Cazurile solutionate prin hotarari judecatoresti definitive, urmare carora terenrile forestiere solicitate au ramas in proprietatea publica a statului, au insumat 269.656 de hectare, dintre care Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei (FBORB) in jud. Suceava - 166.814 hectare.

Cazurile a caror solutionare este in curs prin actiuni in justitie, aflate in diverse faze procesuale, se refera la 201.673 de hectare. In plus, altte 15.006 hectare reprezinta cazuri in care a fost reconstituit dreptul de proprietate cu incalcarea legislatiei in materie de fond funciar si care pot fi readuse in proprietatea publica a statului.

Referitor la forme asociative de proprietate, in care statul a fost coproprietar, terenurile forestiere detinute de formele asociative, de felul celor mentionate mai sus, au fost retrocedate unor entitati infiintate dupa anul 2000, fara ca Statul Roman sa fie cooptat ca membru cu drepturi depline.

"In fundamentarea necesitatii de a se realiza «restitutio in integrum» s-a acreditat ideea falsa ca statul detinea in 1948 circa 1,8 milioane hectare padure. In realitate, in 1949 (si nu in 1948) statul detinea pe langa aceste suprafete inca circa un milion hectare (suprafata estimata) ce provine din (printre altele) din padurile care au apartinut Fondului Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina, Eforiei Spitalelor Civile, Eforiei Spitalului Sf.Spiridon, Casei Scoalelor etc., desfiintate prin acte normative anterioare momentului deposedarii fostilor proprietari, din paduri ce au apartinut unor societati comerciale (societati anonime, banci, etc) ce nu fac obiectul retrocedarii, in conformitate cu prevederile legislatiei speciale in materie, paduri pierdute in favoarea statului prin sentinte definitive (de exemplu ipoteci), paduri nationalizate, cu plata de despagubiri, prin aplicarea reformei agrare din 1921sau prin alte reglementari legale si din bunurile confiscate criminalilor de razboi, condamnati definitiv de instante de judecata", potrivit unui raport al Romsilva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri