Omenirea se află în mijlocul unei tranziții semnificative din punct de vedere demografic. Din anii 1960, când am atins vârful sporului natural, cu un ritm de creștere a populației globului de 2,1% pe an, omenirea a intrat pe un trend descendent. Pornind de la proiecțiile Organizației Națiunilor Unite, pe baza unor scenarii privind rata medie a fertilității, este așteptat ca populația globului să ajungă la un ritm de creștere de doar 0,1% pe an la sfârșitul secolului XXI, potrivit unei analize publicate pe platforma Visual Capitalist.

Un grafic realizat de economistul Max Roser arată că populația globului a atins vârful de creștere în anii 1960 și de atunci ritmul încetinește continuu. Acest lucru va avea ca efect o creștere mai lentă a numărului de oameni care trăiesc pe Glob (partea albastră a graficului), astfel că la sfârșitul secolului XXI vom fi "doar" 11,2 miliarde de locuitori, față de 7,4 miliarde, câți eram în 2018, scrie Digi24.

Printre explicațiile acestui fenomen se numără:

  • scăderea fertilității (pe măsură ce națiunile devin mai bogate și nivelul de trai se îmbunătățește, sporul natural tinde să scadă. Acest lucru se vede mai întâi la țările bogate, iar apoi și la cele în curs de dezvoltare)
  • politicile guvernamentale (politica "copilului unic" din China a avut impact asupra creșterii mondiale a populației și contribuie la scăderea populației Chinei pe termen lung chiar și după ce a fost abandonată)
  • urbanizarea (locuitorii de la orașe tind să aibă mai puțini copii, iar până în 2050 populația urbană va fi cu 2,5 miliarde de oameni mai mare decât în prezent, potrivit proiecțiilor actuale)

Mai puține nașteri, combinate îmbunătățirea sistemului de sănătate, mai ales în țările în curs de dezvoltare, vor modifica dramatic structura piramidei populației.

Citește articolul integral pe Digi24.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri