Lansarea rachetei europene Vega, reprogramată pentru sâmbătă de la centrul spaţial din Kourou

Lansarea rachetei europene Vega, amânată prima dată din cauza crizei coronavirusului şi apoi de două ori din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, este programată pentru sâmbătă de la centrul spaţial din Kourou, în Guyana Franceză, a anunţat compania Arianespace într-un comunicat, relatează AFP.

"Condiţiile meteorologice observate deasupra Centrului Spaţial din Guyana Franceză permit reluarea operaţiunilor pentru lansarea VV16 (Vol Vega nr. 16)", a anunţat compania, scrie Agerpres.

Lansarea este prevăzută pentru sâmbătă la ora 22:51, ora Kourou (03:51 duminică dimineaţa, ora Parisului), "sub rezerva confirmării condiţiilor meteorologice favorabile", a adăugat Arianespace.

Potrivit sursei citate, lansarea rachetei Vega va fi prima după eşecul înregistrat cu ocazia precedentei lansări, pe 10 iulie 2019.

Atunci, acest lansator european uşor, ce avea misiunea de a plasa pe orbită un satelit militar al Emiratelor Arabe Unite, a suferit o defecţiune la motor, ce a determinat distrugerea rachetei - ca măsură de precauţie - deasupra oceanului. Acela a fost primul eşec suferit de un lansator Vega după 14 succese consecutive înregistrate de la punerea sa în exploatare în anul 2012.

Decolarea a fost programată iniţial pentru 18 martie, însă a fost amânată din cauza crizei coronavirusului. Săptămâna trecută, lansarea a trebuit să fie din nou anulată de două ori din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Misiunea "VV16" pentru Arianespace este inedită pentru europeni, deoarece este vorba despre prima lansare partajată ("rideshare"), prin plasarea pe o orbită joasă a 53 de sateliţi pentru 21 de clienţi, din 13 ţări diferite.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri