SIRIA: Au început alegerile parlamentare

Sirienii au început să voteze duminică pentru a-şi alege parlamentarii, într-o ţară distrusă de război şi în plină criză economică, unde regimul lui Bashar al-Assad şi-a consolidat puterea asupra imensei majorităţi a teritoriului, scrie Agerpres.

Aceasta este a treia serie de alegeri parlamentare de la declanşarea, în 2011, a unui conflict care s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morţi şi a dus la exodul a milioane de oameni, în timp ce regimul de la Damasc şi susţinătorii lui sunt vizaţi de sancţiuni ale Occidentului.

Mai mult de 7.400 de secţii de votare şi-au deschis uşile la ora locală 07:00 (04:00 GMT) în zonele guvernamentale, potrivit Comisiei Electorale. Pentru prima dată, scrutinul se va desfăşura şi în foste bastioane ale rebelilor.

Cu o zi înainte de scrutin, o persoană a fost ucisă şi o alta a fost rănită în explozia a două bombe lângă o moschee la periferia de sud a Damascului.

Partidul Baas, la putere de o jumătate de secol şi legat iniţial de clanul Assad, câştigă de obicei la mare distanţă aceste legislative, organizate o dată la fiecare patru ani pentru alegerea a 250 de deputaţi, în timp ce majoritatea opozanţilor trăiesc în exil sau în zone care se sustrag controlului Damascului.

Citeste si:
Migranți sirieni, reținuți pentru traversarea ilegală a României
Migranți sirieni, reținuți...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Cum a afectat coronavirusul Siria

Prevăzute iniţial să aibă loc în aprilie, alegerile au fost amânate de două ori din cauza pandemiei de coronavirus, care, potrivit cifrelor oficiale, a contaminat 496 de persoane şi a făcut 25 de morţi în regiunile aflate sub controlul regimului.

Printre cei 1.658 de candidaţi se află şi oameni de afaceri. Deja de mai multe săptămâni străzile capitalei siriene sunt invadate de portrete ale lor însoţite de sloganuri.

În timpul alegerilor legislative din 2016, rata de participare a fost de 57,56% în rândul celor aproape 9 milioane de alegători.

Citeste si:
Câți români s-au înregistrat pentru votul prin corespondență la...
AEP: Situația românilor din...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri