O nouă planetă sau o gaură neagră? Cercetătorii au scanat, din nou, cerul

Un nouă scanare a cerului va ajuta la testarea unei idei surprinzătoare - aceea că o gaură neagră de mărimea unui grapefruit s-ar ascunde la marginea sistemului nostru solar, scrie Digi24.

În ultimii ani, cercetătorii au observat o aglomerare ciudată pe orbitele mai multor obiecte trans-neptuniene (TNO), care se află în adâncurile întunecate ale sistemului solar. Unii oameni de știință au emis ipoteza că traseele acestor obiecte au fost sculptate de atracția gravitațională a unui obiect mare aflat acolo, de 5 până la 10 ori mai masiv decât Pământul (deși alții cred că obiectele pot fi pur și simplu atrase unul de celălalt).

Acest mare obiect, dacă există cu adevărat, poate fi o planetă - așa-numita „Planetă 9” - sau „Planeta X” sau „Planeta Next”, pentru cei care vor considera întotdeauna că Pluto este a noua planetă. Dar există și o altă posibilitate: ar putea fi o gaură neagră, una care concentrează toată acea masă într-o sferă de mărimea unui grapefruit.

Astronomii cercetează deja cerul pentru orice semn al existenței „Planetei 9” și în curând ar putea vâna și ipotetica gaură neagră, cu ajutorul Observatorului Vera C. Rubin, un mare telescop aflat în construcție în Anzii Chilieni, care va începe o scanare a sistemului nostru solar în 2022.

Datele obținute de telescop ar trebui să fie în măsură să confirme sau să infirme ipotezele Planetei 9 și găurii negre după primul an de scanare, potrivit studiului, care a fost acceptat pentru publicare în The Astrophysical Journal Letters.

Citeste si:
Astronomii au descoperit o galaxie care este pe moarte din cauza...
Astronomii au descoperit o...

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri