Patru studenți care „promovau independența Hong Kongului” au fost arestați

Patru studenţi din Hong Kong implicaţi într-un grup separatist recent dizolvat au fost arestaţi de poliţie în cadrul controversatei noi legi asupra securităţii naţionale, au anunţat acest grup şi forţele de securitate, scrie Agerpres.

Acestea sunt primele arestări vizând personalităţi politice publice de la intrarea în vigoare a legii impuse de Beijing în teritoriul său semiautonom la 30 iunie.

Cei patru studenţi arestaţi - trei bărbaţi şi o femeie cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani - sunt suspectaţi de "organizarea şi instigarea la secesiune", potrivit poliţiei.

"Sursele noastre şi ancheta arată că grupul a anunţat recent pe reţelele sociale crearea unei organizaţii ce promovează independenţa Hong Kongului", a precizat în faţa reporterilor Li Kwai-wah, un ofiţer din noua unitate de securitate naţională creată în cadrul poliţiei din Hong Kong.

Student Localism, un grup ce pledează pentru independenţă şi a fost dizolvat în iunie, a declarat că fostul său lider Tony Chung, în vârstă de 19 ani, se numără printre cei arestaţi. Alţi doi foşti membri ai grupului au fost identificaţi de politicienii locali şi de mass-media.

Citeste si:
Puteri sporite pentru poliția din Hong Kong: percheziții fără mandat
Noua lege chineză privind...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Legea securităţii naţionale impusă de regimul comunist de la Beijing pedepseşte "subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine".

Ea provoacă temeri în rândul opoziţiei locale pro-democraţie privind un grav recul al libertăţilor în vigoare în fosta colonie britanică de 7,5 milioane de locuitori, retrocedată Chinei în 1997.

Abuzurile recente "ale acestei legi draconice arată clar că scopul este de a reduce la tăcere disidenţa, nu de a proteja securitatea naţională", a declarat Sophie Richardson, director de cercetare asupra Chinei la Human Rights Watch, după recentele arestări.

Detaliile noii legi, care ocoleşte consiliul legislativ local, au fost ţinute secrete până la adoptarea ei. Peste noapte, anumite opinii, în special cele care promovează independenţa sau o mai mare autonomie a teritoriului, au devenit ilegale.

Citeste si:
Cercetător: Vulnerabilitățile României sunt multiple și vor fi...
Cercetător științific:...

Primele arestări după adoptarea legii au vizat persoane care deţineau steaguri separatiste.

Poliţia din Hong Kong a făcut arestările miercuri. Noua lege permite de asemenea pentru prima dată agenţilor de securitate chinezi să intervină deschis în fosta colonie britanică.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri