PIB-ul Italiei s-a contractat cu 12,4% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, fiind afectate toate segmentele economiei, după măsurile dure de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Agerpres.

Declinul trimestrial al PIB-ului "este fără precedent", a informat vineri Institutul Naţional de Statistică (Istat).

În ritm anual, a treia economie a zonei euro s-a contractat cu 17,3% în trimestrul doi din 2020. Analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Italiei de 15% în ritm trimestrial şi de 18,7% în ritm anual.

De asemenea, Istat a revizuit datele din primul trimestru, când economia a înregistrat un declin de 5,4% în ritm trimestrial şi de 5,5% în ritm anual, faţă de o scădere de 5,3% şi, respectiv, de 5,4%, previzionate iniţial.

Banca Centrală a Italiei a estimat luna trecută că economia ar putea înregistra anul acesta un declin cuprins între 9,2% şi 13,1%, iar redresarea va fi modestă anul viitor, în urma crizei provocate de pandemie.

Scenariul de bază al Băncii Italiei prevede că epidemia va fi ţinută sub control şi măsurile de izolare vor fi ridicate gradual. Scenariul mai pesimist indică noi valuri ale epidemiei, urmate de restricţii care afectează economia.

În 2021, a treia economie a zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 4,8%.

Analiştii se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de aproximativ 10,3% în acest an.

Din martie, Guvernul de la Roma a adoptat două pachete de stimulare, în valoare totală de 75 de miliarde de euro, destinate să ţină companiile şi economia pe linia de plutire, precum şi să limiteze creşterea ratei şomajului. Măsurile de sprijinire a cererii interne vor limita declinul economiei, apreciază Banca Italiei.

Sursa foto: Daniel Sharp | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri