Finlanda a anunţat limitarea vânzării de paracetamol pentru a asigura stocuri suficiente în contextul temerilor legate de un nou val de COVID-19 pe teritoriul ţării, scrie Agerpres.

Consumatorii de paracetamol, medicament comercializat fără reţetă şi prescris cel mai des împotriva febrei şi a durerii - precum şi cei care întrebuinţează dexametazona, un corticoid (antiinflamator) - nu vor avea voie să cumpere decât doze pentru maximum trei luni la fiecare achiziţie.

Această nouă măsură, cu efect imediat, ar trebui să rămână în vigoare cel puţin până în ianuarie anul viitor şi are drept scop ''pregătirea pentru o eventuală creştere a cererii mondiale'', dacă numărul cazurilor va spori în toamnă şi în iarnă, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Aprovizionările pe plan mondial cu paracetamol au fost afectate după ce pandemia a forţat anumiţi producători, în special în China, să-şi reducă producţia.

''Am luat această măsură astfel încât, chiar dacă problemele de aprovizionare şi de logistică ale paracetamolului persistă, să avem suficient pentru fiecare pacient care are nevoie'', a declarat pentru AFP Noora Oinonen, din cadrul Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte dexametazona, un studiu britanic publicat în iunie a arătat că aceasta reduce semnificativ mortalitatea la bolnavii afectaţi de o formă severă de COVID-19.

Acest steroid puternic nu trebuie totuşi să fie utilizat decât în cazul bolnavilor ''în stare gravă sau critică'', a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care, pe de altă parte, nu a aprobat acest medicament în tratamentul împotriva coronavirusului.

''Avem o piaţă mică pentru dexametazonă în Finlanda, aşa că, dacă OMS o recomandă prin directivele sale, există riscul ca vânzările acestui medicament să crească rapid'', a continuat Oinonen.

Potrivit ministerului din care face parte, stocurile de medicamente ''au rămas în general la un nivel bun'' în timpul epidemiei.

Autorităţile au contabilizat în prezent aproape 7.800 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus pe teritoriul ţării şi 334 de decese provocate de virus. După un început de vară marcat de un număr foarte redus de noi cazuri, circulaţia coronavirusului s-a accelerat din nou. Guvernul finlandez a recomandat de acum înainte purtarea măştii în locurile publice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri