Exerciții militare rivale între Grecia și Turcia în Marea Mediterană

Turcia şi Grecia continuă escaladarea tensiunilor și fac exerciţii militare rivale în partea de est a Mării Mediterane. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, face o vizită în regiune pentru a calma tensiunile între cele două state care sunt aliate în NATO, scrie G4Media.

Ministerul turc al Apărării a anunţat organizarea unor ”exerciţii militare de tranziţie” cu ”nave turce şi aliate”, la sud de Insula Creta.

Presa turcă a prezentat acest anunţ drept o ”ripostă” dată Atenei, care a emis o notă maritimă (Navtex) în vederea efectuări unui exerciţiu militar de antrenament comun cu aviaţia Emiratelor Arabe Unite (EAU) în aceeaşi zonă, în perioada 25-27 august.

De teama excluderii sale de la împărţirea unor imense zăcăminte de gaze naturale în regiune, Ankara a desfăşurat la 10 august nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând o escaladare a tensiunilor cu Atena şi îngrijorarea Uniunii Europene (UE).

Ankara a decis să prelungească prezenţa navei sale Oruç Reis în această zonă cu patru zile, până la 27 august.

Citeste si:
COVID-19 | Harta SEMAFOR a zonelor din Grecia
COVID-19 | Harta SEMAFOR a...

”Ne temem ca tensiunile să continue să apese asupra relaţiilor Turciei cu UE şi că o nouă escaladare poate fi plină de consecinţe”, a declarat un oficial german.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri