Incendiile de pădure care au devastat Australia în 2019 şi 2020 au fost ''în mod categoric'' intensificate de încălzirea globală, este concluzia la care a ajuns o comisie de anchetă, demontând astfel argumentele vocilor care susţin că schimbările climatice nu au niciun rol în acest dezastru, scrie Agerpres.

Astfel de incendii au loc în fiecare an pe imensa insulă-continent la finalul iernii australe, Australia confruntându-se chiar şi în aceste zile cu mai multe focare.

Incendiile de anul trecut însă au fost de o gravitate fără precedent, prelungindu-se timp de nouă luni, până în luna martie.

Statul New South Wales a fost cel mai afectat, cu 11.000 de focare care au distrus 55.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă egală cu mai bine de jumătate din teritoriul Portugaliei.

După luni de audieri, guvernul New South Wales a emis marţi un raport de 436 de pagini referitor la această criză, care a distrus peste 2.400 de locuinţe pe teritoriul statului şi a dus la moartea a 26 de persoane.

Pe lângă zecile de recomandări referitoare la măsuri de precauţie care pot fi luate în viitor, această anchetă constituie o lovitură pentru vocile din Australia care continuă să afirme că incendiile nu au nicio legătură cu încălzirea globală.

''Încălzirea climatică rezultată din creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră a jucat în mod clar un rol în condiţiile care le-au întreţinut şi le-au permis să se propage'', se precizează în raport.

Documentul recunoaşte, în acelaşi timp, că este imposibilă determinarea unui rol precis al încălzirii climatice în cocktailul complex de condiţii climatice care au intensificat incendiile.

Raportul menţionează o secetă care durează de mai mulţi ani, vânturi foarte puternice, furtuni şi o umiditate scăzută.

Recunoscând că ''încălzirea climatică nu explică tot ceea ce s-a întâmplat'', autorii observă că împrejurările catastrofice ''erau consecvente cu proiecţiile care au fost făcute pe tema schimbărilor climatice''.

''Incendiile extreme vor fi probabil mai frecvente'', se mai spune în raport.

Documentul respinge afirmaţiile celor care se opun acţiunilor pentru combaterea încălzirii climatice - printre care şi o parte din guvernul conservator - şi care afirmă că focurile au fost rezultatul acţiunilor unor piromani sau au fost determinate de o lipsă de întreţinere a masivelor forestiere.

Raportul arată că, potrivit anchetelor, doar 11 focare din New South Wales au putut fi puse pe seama piromanilor. Cea mai mare parte a incendiilor semnificative au fost provocate de descărcări electrice în zonele rurale izolate.

O comisie de anchetă naţională pe tema incendiilor urmează să-şi publice concluziile în curând.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri