Poliţia a reţinut 81 de persoane în toată Franţa după protestele ce au avut loc în mai multe oraşe împotriva brutalităţii poliţiei şi unei noi legi controversate de securitate, informează Agerpres.

Arestările au fost efectuate după ce în jur de 133.000 de persoane au demonstrat în mai multe oraşe, cu 46.000 doar la Paris, potrivit Ministerului de Interne.

Organizatorii au anunţat mai târziu că până la 500.000 de persoane la nivel naţional s-au alăturat marşurilor, cu aproape 200.000 la Paris.

La Paris, unde au izbucnit revolte izolate, protestatarii au ridicat baricade şi au aruncat obiecte asupra poliţiei, în timp ce 23 de poliţişti au fost răniţi, potrivit forţelor de poliţie ale oraşului. La nivel naţional, 76 au fost răniţi.

În oraşul breton Rennes, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Alte proteste au avut loc la Strasbourg, Marsilia şi Lyon.

Poliția franceză, acuzată de brutalitate

Protestele au legătură cu două incidente arătând brutalitatea poliţiei. Pe 23 noiembrie, poliţiştii au folosit forţa pentru a evacua o tabără de migranţi, iar pe 26 noiembrie a apărut un videoclip ce pare să arate cum poliţiştii bat un producător negru de muzică.

Procurorul public din Paris Remy Heitz le-a declarat jurnaliştilor că biroul său a iniţiat anchete împotriva a patru ofiţeri de poliţie.

În primele ore ale zilei de luni, trei ofiţeri au fost acuzaţi de violenţă motivată rasial. Un ofiţer suspectat de aruncarea unui recipient cu gaze lacrimogene în studioul de muzică unde a avut loc atacul a fost acuzat în principal de "violenţa intenţionată".

Agenţia a anunţat că doi ofiţeri au fost arestaţi, în timp ce ceilalţi doi au fost plasaţi sub supraveghere judiciară.

Videoclipul a apărut pe fondul legislaţiei propuse ce va limita dreptul de a difuza imagini cu poliţişti.

Guvernul afirmă că o nouă lege de securitate ar proteja mai bine poliţia şi restricţiona înregistrările video ce ar împiedica operaţiunile poliţiei.

De asemenea, mulţi văd libertatea presei în pericol din cauza acestei legi planificate. Măsura a fost revizuită în camera inferioară a parlamentului şi se află acum în Senat.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri