Pompierii australieni încercau să controleze incendiile uriaşe care au distrus peste 40% din pădurile de pe Fraser Island, o insulă inclusă de UNESCO în patrimoniul mondial, unde situaţia riscă să se agraveze şi mai mult odată cu sosirea în regiune a unui nou val de căldură, informează Agerpres.

Incendiile au izbucnit în urmă cu peste şase săptămâni pe Fraser Island, cea mai mare insulă de nisip din lume, ce are o lungime de 122 de kilometri şi este separată de Australia continentală printr-o strâmtoare de un kilometru.

Temperaturile au urcat până la valoarea de 34 de grade Celsius, ceea ce i-a făcut pe specialişti să se teamă că incendiile locale vor creşte şi mai mult în intensitate.

"Vegetaţia de pe Fraser Island este extrem de uscată şi, deci, extrem de inflamabilă", a declarat James Haig, un oficial local.

Pentru pompierii australieni, starea vremii nu reprezintă însă singura provocare. Activităţile lor sunt îngreunate de accesul dificil la anumite focare situate în nordul insulei.

Incendii active pe mai multe fronturi

Biroul pentru parcuri naturale din statul australian Queensland a precizat că incendiile sunt active pe două fronturi şi că au distrus deja vegetaţia de pe 74.000 de hectare, reprezentând 42% din suprafaţa insulei. Nicio locuinţă nu a fost deocamdată ameninţată.

Avansarea flăcărilor în direcţia unor zone populate le-a convins însă pe autorităţile locale să interzică accesul turiştilor pe această insulă, o populară destinaţie turistică, şi să restrângă circulaţia feriboturilor.

James Haig a dezvăluit că 10 avioane sunt folosite pentru a arunca mari cantităţi de apă deasupra flăcărilor, iar unele dintre aeronave sunt utilizate pentru a proteja siturile aborigene locale.

Două treimi din suprafaţa statului australian Queensland se confruntă în această perioadă cu efectele cauzate de secetă.

Renumită şi pentru haitele sale de câini dingo, Insula Fraser a fost înscrisă în patrimoniul mondial datorită "vestigiilor sale maiestuoase de păduri pluviale care cresc pe nisip şi pentru faptul că găzduieşte jumătate din lacurile cu apă dulce formate între dune la nivel mondial", potrivit UNESCO.

"Combinaţia dintre dune de nisip care se deplasează, păduri tropicale umede şi lacuri fac din această insulă un sit excepţional", explică UNESCO pe site-ul său.

Mai multe incendii de mai mică amploare continuă să ardă în această perioadă în alte zone ale statului Queensland. Statul învecinat New South Wales, a cărui capitală este Sydney, se confruntă la rândul său cu 50 de incendii active.

Australia a cunoscut în perioada 2019-2020 un sezon al incendiilor de vegetaţie deosebit de virulent. O suprafaţă echivalentă cu cea a Marii Britanii a fost devastată de flăcări şi 33 de persoane au murit din cauza acestui fenomen.

Sursa foto: Fraser Coast Chronicle

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri