Probabil că Lituania nu este prima pe listă când vine vorba despre locurile pe care ne dorim să le vizităm, însă este, cu certitudine o destinație turistică demnă de explorat. Dacă te știi rău de căldură, Lituania este o țară perfectă de vizitat vara, când restul Europei se topește sub valul de căldură. Iată ce poți vizita în această țară.

Pe lângă peisaje frumoase și luxuriante și pe lângă moștenirea culturală bogată și modalități facile de transport, Lituania se mândrește cu diverse opțiuni de cazare, de la glamping și până la hoteluri spa pline de răsfăț. Turiștii pot experimenta și ciudățeniile sale culturale, cum ar fi muzeele dedicate diavolilor, baschetului, pisicilor și ceasurilor.

În 2024, Lituania este, cu siguranță, una dintre țările care depune eforturi considerabile pentru a ieși în evidență, mai ales că se mândrește cu istoria sa bogată și cu experiențele care te conectează cu adevărat cu natura, descrie Euronews.com.

Clima blândă face din Lituania o destinație numai bună pentru vacanța de vară

Tot mai mulți turiști încep să evite destinațiile supraaglomerate în perioada concediului de vară, cum sunt Italia, Spania sau Portugalia și se îndreaptă către destinații cu vreme mai prietenoasă, având în vedere temperaturile extreme din ultimii. Lituania oferă o alternativă „răcoroasă” pe tot parcursul anului.

În lunile de vară, temperaturile tind să fie situate în jurul a 20 de grade Celsius, ceea ce face ca atmosfera să fie una ideală pentru a explora multitudinea de păduri luxuriante și de lacuri.

Sunt cinci parcuri naționale care oferă oportunități perfecte pentru călătorii de aventură și pasionații de drumeții în aer liber, cu drumeții, dar și pentru amatorii de ciclism montan, e-bike, dar și kite surfing și canotaj.

Parcul Național Zemaitija, este unul dintre aceste parcuri care îmbină pădurile cu lacurile și care dețin o moștenire culturală unică: regiunea a fost una dintre ultimele care au trecut de la păgânism la creștinism.

Pe coasta Mării Baltice a Lituaniei, emblematicul Curonian Spit (o vastă dună de nisip) se întinde pe coastă. Nida este unul dintre principalele orașe de pe coastă și este un punct de plecare pentru a vizita întreaga regiune. Casele colorate ale pescarilor, o varietate de muzee și o promenadă de-a lungul lagunei Curonian vor fi cele care te vor introduce în ceea ce are Lituania mai bun de oferit.

Sursa foto: Pexels

Vremea blândă din timpul verii este momentul ideal pentru merge cu caiacul pe oricare dintre cele peste 6.000 de lacuri ale Lituaniei, dar poate fi și momentul perfect prin care poți admira peisajele dintr-un balon cu aer cald. Alternativ, ca turist poți avea mai multă „spor” în a descoperi Lituania în locuri precum Klaipėda, un vechi oraș-port. Aici, pescarii și oamenii locului scot turiștii în Marea Baltică și îi învață cum să pescuiască păstrăv de mare, somon și cod.

Sursa foto: Pexels

Vilnius, capitala Lituaniei este sinonimă cu UNESCO

Întotdeauna este un semn bun când o parte a capitalei unei țări este inclusă pe lista patrimoniului UNESCO, acesta fiind și cazul orașului Vilnius, capitala Lituaniei.

Orașul vechi din Vilnius este unul dintre cele mai mari orașe vechi medievale din Europa de Nord, care au supraviețuit și care pune la dispoziție o paletă impresionantă de stiluri arhitecturale. Toate potecile pietruite, fațadele de culoarea nisipului și acoperișurile acoperite cu teracotă, vor face ca plimbarea ta să fie una plină de învățare. Iar dacă te rătăcești, cu atât mai bine!

Lituania mai găzduiește și alte patru situri UNESCO. Unul dintre acestea este situl Arheologic Kernavė, ce deține dovezi ale așezărilor umane care datează de peste 10 milenii. Turiștii se pot plimba printre ruinele vechilor forturi, așezări și locuri de înmormântare.

Alte atracții UNESCO includ Curonian Spit, o zonă turistică de importanță maximă din punct de vedere arhitectural, situată în centrul orașului Kaunas, alături de părți din Arcul geodezic Struve. Acesta din urmă este o rețea de puncte de observație care ajung de la Norvegia până la Marea Neagră și care au ajutat la determinarea primului segment precis al unuia dintre meridianele Planetei. Arcul ajunge prin 10 țări și are o lungime de peste 2.820 km.

Sursa foto: Pexels

Deși nu este inclus pe lista UNESCO, Castelul Trakai nu trebuie, de asemenea, ratat. La doar 29 km de Vilnius, acest castel uimitor datează din secolul al XV-lea (deși a fost reconstruit în anii 1950), iar poziția sa delimitată de insulă în mijlocul lacului Galvė rivalizează chiar și cu acreditările pitorești ale Castelului Bled.

Bulevardul Gediminas din Vilnius, unul dintre cele mai frumoase din Europa

Principala arteră a capitalei Lituaniei există de aproape două secole, iar lista schimbărilor denumirii ei reflectă istoria tumultoasă a regiunii. A început ca Bulevardul Sf. Gheorghe înainte de a deveni strada Mickiewicz, în onoarea unui compozitor într-o perioadă în care orașul a căzut ținta politicii expansioniste a statului polonez (1922-1939). Apoi sovieticii au preluat puterea și au trebuit să-l rebranduiască. Mai întâi, au numit bulevardul Stalin Avenue, iar mai târziu, Lenin Avenue.

Tot aici au fost organizate paradele de sărbătorire a Zilei Internaționale a Muncitorilor în Lituania sovietică.

În 1989, strada și-a primit numele actual pentru a onora un Mare Duce medieval, care este considerat un erou național de către lituanieni.

Bulevardul Gediminas leagă centrul istoric al orașului de Piața Catedralei cu Palatul Seimas (Parlamentul), pe timpul serii, acesta devenind pietonal.

Lituania promite îmbunătățiri și la nivel de infrastructură

Lituania este deja o destinație bine conectată în Europa, cu zboruri regulate ce leagă principalele orașe din țară - Vilnius, Kaunas și Palanga de restul continentului.

„În acest moment, căutăm rute noi, mai bune. De exemplu, în Germania, ne uităm la o rută de la Hamburg la Vilnius. Există și planuri de conectare cu Israelul, deci posibil o legătură Tel Aviv cu Vilnius sau Kaunas”, spune Olga Goncarova, directorul Agenției Naționale de Dezvoltare a Turismului.

Vestea bună este că și la nivel feroviar sunt în desfășurare lucrări de îmbunătățire. De pildă proiectul Rail Baltica va conecta Lituania, Letonia și Estonia cu Varșovia și restul Europei. În ultimii doi ani s-au deschis rute feroviare între capitala țării și Riga în Letonia și Varșovia în Polonia. Odată finalizat, Rail Baltica va conecta Tallinn, Kaunas și mai multe orașe baltice cu vecinii lor polonezi. Goncarova speră că proiectul va fi finalizat până în 2029.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri