Președintele ales al Republicii Moldova a cerut retragerea trupelor rusești din Transinstria și înlocuirea lor cu observatori OSCE. Kremlinul a replicat la declarațiile făcute de Maia Sandu și transmite că „o schimbare a status quo-ului în Transnistria ar putea duce la o destabilizare”, scrie Digi24.

O schimbare a status quo-ului în Transnistria ar putea duce la o destabilizare semnificativă a situației din regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin. Anterior, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut retragerea trupelor rusești din Transnistria.

„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate duce la o destabilizare gravă”, a spus Peskov în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, Kremlinul se așteaptă ca „toate acestea să fie discutate și să nu se facă mișcări bruște”.

Ca răspuns la o întrebare despre contactele Kremlinului cu președintele ales al Republicii Moldova, Dmitri Peskov a spus că contactele se fac prin intermediul diplomaților. El a reamintit că președintele Vladimir Putin a felicitat-o deja pe Maia Sanda pentru victoria ei în alegeri.

Maia Sandu consideră că trupele rusești din Transnistria ar trebui înlocuite cu observatori civili sub auspiciile OSCE. Potrivit acesteia, nu există pericolul unei acțiuni militare în regiune pentru o lungă perioadă de timp. Și Ministerul rus de Externe a reacționat și susține că „poziția doamnei Sandu subminează eforturile de a ajunge la o soluționare pașnică”.

Încă din 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Rusia și-a luat angajamentul de a-și retrage trupele și munițiile din Transnistria, însă nu și l-a respectat.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri