Sonda chineză Chang'e 5, care părăsise joi suprafaţa Lunii pentru a aduce mostre selenare pe Terra, a andocat cu succes duminică la modulul plasat pe orbita selenară, o nouă premieră pentru programul spaţial chinez, a anunţat presa de stat chineză, potrivit AFP.

Manevra face parte dintr-o misiune ambiţioasă, care are drept scop aducerea pe Pământ a unor mostre de roci provenind de pe satelitul său natural, o premieră în ultimii 40 de ani, conform Agerpres.ro.

Chang'e 5 este compusă din mai multe elemente: un modul care a rămas pe orbita Lunii pe tot parcursul misiunii, un modul de aselenizare şi un modul de ascensiune (de pe suprafaţa selenară pe orbită).

Acesta din urmă, încărcat cu eşantioane de pe solul lunar, s-a conectat duminică dimineaţă la modului rămas pe orbită, potrivit agenţiei oficiale de ştiri chineze Xinhua, care citează Agenţia spaţială naţională (CNSA).

Xinhua a precizat că această manevră reprezintă pentru Beijing ''prima conectare şi prima andocare realizată pe orbita lunară''.

Lansarea joi a capsulei de pe suprafaţa lunară a reprezentat de asemenea o premieră istorică pentru China, fiind pentru prima dată când Beijingul a dirijat decolarea unui modul de pe un corp extraterestru.

Mostrele selenare, plasate iniţial în modulul de ascensiune, vor fi apoi transferate într-o "capsulă de retur", care va face călătoria către planeta noastră, potrivit Xinhua.

Dacă revenirea pe Terra se va desfăşura fără probleme, China va deveni cea de-a treia ţară din lume care va reuşi să aducă astfel de eşantioane pe Pământ, după Statele Unite şi fosta U.R.S.S.

Precedenta misiune de acest tip a fost una sovietică, Luna 24, realizată cu succes în 1976.

Modulul, care a aselenizat marţi, a plasat drapelul chinezesc pe suprafaţa Lunii, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică CCTV.

Această misiune reprezintă o nouă etapă a programului spaţial chinez, care a înregistrat o reuşită importantă la începutul anului 2019 prin aselenizarea unui modul pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială.

Nu este însă prima misiune prin care China a lansat un vehicul spaţial spre Lună în cadrul programului Chang'e - numele zeiţei Lunii din mitologia chineză.

China a plasat deja doi mici roboţi teleghidaţi pe Lună ("Iepurele de jad") în 2013 şi 2019.

Această ţară investeşte miliarde de euro în programul său spaţial, pentru a recupera decalajul ce o separă de Statele Unite, Rusia şi UE.

Sursa foto: NicoElNino / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri